Noul Cod Rutier, pe masa Guvernului. Vezi principalele schimbări pentru şoferi

După săptămâni întregi de discuţii, ordonanţa de modificare a Codului Rutier ajunge din nou pe masa Guvernului. USL a ajuns la un acord în ceea ce priveşte modificările aduse noului cod rutier: amenzi usturătoare pentru şoferii care încalcă legea, introducerea pragului de alcoolmie şi suspendarea permisului pentru rău-platnici.

RomaniaTV.net
09 oct. 2013, 07:07
Noul Cod Rutier, pe masa Guvernului. Vezi principalele schimbări pentru şoferi

Dezbaterea proiectului de act normativ privind Codul rutier a avut loc în Guvern şi săptămâna trecută, însă discuţiile au fost amânate, având în vedere că nu s-a reuşit găsirea unor soluţii juridice şi constituţionale la trei probleme importante, printre care şi cea a coordonării bazelor de date între Poliţie şi Finanţe, explica atunci premierul Victor Ponta.

O primă modificare vizează dreptul de a conduce al celor care au comis accidente rutiere grave sau au încălcat serios legislaţia rutieră. Şoferii care provoacă accidente cu victimă să nu mai poată conduce în baza dovezii de la procuror.

Astfel, nu va mai fi aşteptată decizia instanţei privind vinovăţia sau nevinovăţia acelei persoane pentru ca permisul să fie suspendat. O astfel de decizie va putea fi luată de magistraţi chiar în timpul derulării procesului.

„Doar în situaţiile în care procurorul şi judecătorul decid că acea persoană nu reprezintă un pericol de drumurile publice se mai poate prelungi permisul de conducere”, a declarat Victor Ponta.

CITEŞTE ŞI NOUL COD RUTIER. Află cât vin poţi să bei înainte să urci la volan, fără a risca să-ţi pierzi permisul

Permisul de conducerere va fi suspendat dacă amenzile nu sunt plătite în 30 de zile

În al doilea rând, au fost modificate procedurile care-i vizau pe cei ce nu-şi plăteau amenzile primite ca urmare a încălcării legislaţiei rutiere. Deşi teoretic era posibilă suspendarea permisului de conducere dacă amenda nu era plătită în 30 de zile, practic acest lucru era greu de pus în practică deoare poliţia rutieră nu avea un acces rapid la baza de date cu cei care şi-au plătit amenzile. Împreună cu Ministerul de Finanţe s-a decis înfiinţarea unui cont unic în care toţi contravenienţii îşi vor plăti amenda, iar accesul poliţiştilor la acest cont va fi unul foarte rapid.

Introducerea pragului de alcoolemie la 0,2 / Coborârea limitei de alcoolemie pentru care se face dosar penal de la 0,8 la 0,5

De asemenea, au apărut modificări în ce priveşte sancţionarea consumului de alcool la volan. De acum înainte şoferii vor putea consuma un pahar de bere sau vin înainte să urce la volan, deoarece o alcoolemie de până 0,2 g/l nu va fi sancţionată. Între 0,2 şi 0,5 g/l, va fi socotită drept contravenţie, iar peste 0,5g/l va intra sub incidenţa legii penale.

Pe agenda şedinţei Guvernului se mai află şi proiectul de lege privind ratificarea Aranjamentului stand-by de tip preventiv dintre România şi Fondul Monetar Internaţional, convenit prin Scrisoarea de intenţie semnată de autorităţile române la Bucureşti la 12 septembrie 2013 şi aprobată prin decizia Consiliului directorilor executivi al Fondului Monetar Internaţional din 27 septembrie 2013, precum şi aprobarea Strategiei naţionale antidrog 2013-2020 şi a Planului de acţiune în perioada 2013-2016 pentru implementarea Strategiei.

În Guvern se va lua în discuţie şi aprobarea cuantumului plăţii naţionale directe complementare în sectorul zootehnic pentru specia ovine/caprine, în anul 2013, a normelor metodologice privind acordarea unui ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură, precum şi stabilirea pentru acest an a cuantumului plăţilor naţionale directe complementare care se acordă în agricultură în sectorul vegetal.

Şi proiectul de hotărâre pentru modificarea HG privind aprobarea plăţii cotizaţiilor şi taxelor pentru realizarea interconectării cu instituţii similare internaţionale, precum şi pentru acreditarea Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice şi a laboratoarelor de imunogenetică şi histocompatibilitate în anul 2013 se află pe agenda şedinţei.

Cabinetul Ponta va lua în discuţie şi suplimentarea bugetului Ministerului Culturii pe anul 2013, pentru plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale.

Pe ordinea de zi sunt incluse mai multe memorandumuri privind aprobarea unor negocieri cu guverne din alte ţări pe domenii legate de educaţie şi sănătate.