Ordonanța de Urgență în domeniul organizării judiciare a fost adoptată

Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență prin care s-a dispus amânarea aplicării dispozițiilor legale referitoare la compunerea completurilor la apeluri.

30 dec. 2020, 18:09
Ordonanța de Urgență în domeniul organizării judiciare a fost adoptată

Ordonanța de Urgență în domeniul organizării judiciare a fost adoptată. Ministrul Justiției, Stelian Ion, susține că Ordonanța de Urgență prin care s-a dispus amânarea aplicării dispozițiilor legale referitoare la compunerea completurilor la apeluri a fost aprobată de Guvern.

Citește și: Premierul Florin Cîțu anunţă îngheţarea salariilor şi alte plafonări de venituri

”Astăzi am adoptat în Guvern o ordonanță de urgență prin care s-a dispus amânarea aplicării dispozițiilor legale referitoare la compunerea completurilor de apeluri, atât în marea civilă, cât și în materie penală. Creșterea de la 01.01.2021 a numărului de judecători care ar urma să judece apeluri ( 3 judecători în loc de 2) ar fi avut drept efect producerea unor blocaje în funcționarea instanțelor de judecată, supraaglomerarea activității judecătorilor, cu consecințe negative asupra duratei de soluționare a proceselor într-un termen rezonabil” , a declarat Stelian Ion, ministrul Justiției.

Ordonanța de Urgență este prima adoptată pe justiție după referendumul lui Klaus Iohannis prin care s-a decis să nu se mai schimbe legile justiției prin OUG.

Ordonanța de Urgență în domeniul organizării judiciare a fost adoptată. Ministrul Justiției, Stelian Ion, precizează că solicitarea pentru această reglementare a venit din partea Consiliului Superior al Magistraturii, cu argumente solide, în baza analizei pe care a realizat-o cu privire la consecințele aplicării de la 1 ianuarie 2021 a prevederilor referitoare la compunerea completurilor de apel de 3 judecători.

De asemenea, proiectul de ordonanță de urgență a fost avizat favorabil de Consiliul Superior al Magistraturii și de Consiliul legislativ.

Astăzi, premierul Florin Cîțu a anunțat înghețarea salariilor bugetarilor la nivelul lunii decembrie a anului 2020. El a explicat că această măsură va aduce 12 miliarde de lei în plus la buget, iar întreg pachetul de măsuri va aduce 17 miliarde de lei.