Ordonanţa privind interceptările, amânată de Comisia juridică a Senatului

Senatorii din Comisia juridică au dezbătut marţi proiectul de lege pentru aprobarea OUG 6/2016 privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal. Comisia a amânat două săptămâni o decizie referitoare la ordonanța de urgență privind interceptările, pentru depunerea de amendamente și dezbatere.

12 apr. 2016, 05:49
Ordonanţa privind interceptările, amânată de Comisia juridică a Senatului

UPDATE Comisia juridică a Senatului a amânat, marți, pentru două săptămâni, o decizie referitoare la ordonanța de urgență privind interceptările, pentru depunerea de amendamente și dezbatere.

„Este o temă serioasă, în această perioadă sunt discuții și la Cotroceni, nu vom lua o decizie astăzi, vom înainta și noi observațiile noastre”, a spus președintele Comisiei juridice a Senatului, Cătălin Boboc.

Membrii comisiei au decis ca o săptămână să fie depuse amendamente la ordonanță, iar o săptămână să fie destinată dezbaterii pe articole.

Senatorul PSD Ioan Chelaru a afirmat că nu știe dacă ordonanța arată că sunt respectate în integralitate drepturile și libertățile fundamentale și că, în momentul în care aceasta va fi votată, ar trebui ca toți să fie de acord că îmbină nevoia de securitate cu prevederile Constituției.

„Fără a ne grăbi, fără a arunca anateme directe asupra unui act normativ, vreau să credeți că vrem ca, în momentul în care am dezbătut și votat un asemenea act normativ, toți sau 99%, să spună: da, este un act normativ care respectă fundamental prevederile Constituției și ale celorlalte acte normative și îmbină perfect nevoia de securitate a cetățenilor României pentru care nu există costuri. (…) Nu putem spune că un miliard este mult pentru ca cetățeanul României să fie liber și sigur pe stradă. Libertatea cetățeanului nu are costuri. Să nu vă mire că vor fi dezbateri, vor fi opinii pro și contra”, a adăugat Chelaru.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a susținut, marți, la Comisia juridică a Senatului, ordonanța de urgență privind interceptările, arătând că reprezintă o soluție de etapă, deoarece Guvernul nu-și permitea să creeze o ‘sincopă’.

 

Comisiile juridică şi pentru constituţionalitate sunt sesizate pentru raport de către Biroul permanent în cazul acestei ordonanţe, în timp ce Comisiile de apărare, muncă şi drepturile omului, pentru aviz. Comisiile de apărare şi drepturile omului au acordat săptămâna trecută aviz favorabil acestei ordonanţe.

‘Ordonanţa este o chestiune extrem de sensibilă, urmărită cu mare atenţie de opinia publică şi nu numai. Eu cred că Parlamentul trebuie să găsească soluţia cea mai bună, o îmbinare perfectă între nevoia de securitate, dar şi de respectare integrală a drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi a garanţiilor acestora’, afirma luni senatorul Ioan Chelaru, membru în Comisia juridică, conform dcnews.

Citeşte şi: Prună: Guvernul începe marţi dezbaterea pe legile siguranţei naţionale

El a precizat că va fi aşteptat atât punctul de vedere al Comisiei de constituţionalitate referitor la această ordonanţă, dar şi opiniile liderilor grupurilor parlamentare după consultările de la Cotroceni.

‘Nu ştim dacă se va da raport. Textul ordonanţei este deja funcţional. El este aplicabil. Anumite instituţii funcţionează şi îşi exercită prerogativele în baza acestei ordonanţe. O săptămână mai devreme sau mai târziu nu ştiu dacă mai contează foarte mult, deşi orice clipă de libertate este esenţială. Vom vedea cu ce vor veni şi liderii grupurilor parlamentare după consultările de la Cotroceni’, arăta Chelaru.