Ordonanța privind plafonarea și compensarea prețurilor la energie și gaze le dă bătăi de cap politicienilor. PNL vrea vouchere în locul prețului plafonat

Ordonanța privind plafonarea și compensarea prețurilor la energie și gaze le dă bătăi de cap membrilor coaliției de guvernare. PNL nu este de acord cu modificarile propuse de PSD și în locul plafonării prețului preferă vouchere.

04 oct. 2022, 15:25
Ordonanța privind plafonarea și compensarea prețurilor la energie și gaze le dă bătăi de cap politicienilor. PNL vrea vouchere în locul prețului plafonat

Pe masa discuțiilor se află mai multe chestiuni. Deși liberalii au votat unele modificări ale ordonanței la Senat, acum s-au sucit și ar vrea să le schimbe în Camera Deputaților.

Citește și Lovitură pentru români înaintea sezonului rece. Ce se va întâmpla cu facturile pentru luna septembrie

O primă chestiune aflată în dezbatere ar fi facilitatea acordată familiilor care au cel puțin trei copii. Potrivit amendamentului propus de UDMR la Senat și votat de întreaga Coaliție, acestea ar urma să beneficieze de un preț plafonat de 68 de bani/kWh, indiferent de consumul pe care l-ar avea.

Ministrul Energiei susține că ar fi greu de contorizat aceste familii, cu minimum trei copii, și mai bine ajutorul s-ar da sub formă de voucher. În schimb, Marcel Ciolacu, spune că acest lucru s-ar putea face foarte simplu, prin declarație pe proprie răspundere. O chestiune similară este în ceea ce privește facilitatea acordată bolnavilor care folosesc, acasă, pentru tratament, aparate care funcționează cu energie electrică. Liberalii ar vrea să se meargă și aici tot pe ideea de voucher.

PSD spune că aceștia pot fi identificați foarte simplu la DSP-urile din fiecare județ și ar putea primi acest ajutor.

Totodată, o altă chestiune aflată, în dispută este care să fie referința pentru plafonare și compensare. În ordonanța în vigoare referința este consumul de anul trecut. La Senat s-a venit cu o modificare, se ia în calcul ori consumul de anul trecut, ori consumul de anul acesta, depinde care este mai benefic pentru consumator. Premierul Nicoale Ciucă, liderul PNL, a spus că ar trebui să se ia în calcul doar consumul actual, cel de pe luna curentă.

Aceste măsuri urmează să fie dezbătute în Camera Deputaților, care este forul decizional. Însă, social-democrații nu se grăbesc cu adoptarea acesteia. Ei au dat termen până la finalul lunii pentru votul final în Cameră, și, spun surse din cadrul PSD, că se așteaptă până la finalul lunii la o decizie din partea Comisiei Europene, o decizie unitară la nivelul blocului comunitar, astfel încât să știe și guvernanți ce modificări concrete să aducă acestei ordonanțe.

Ordonanța îi nemulțumește și pe reprezentanții Asociațiilor Furnizorilor de Energie din România, aceștia nu sunt de acord nici cu mare parte dintre amendamentele incluse în proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței.

„Am menționat că nu se fac tranzacții. Pe gaze nu s-a făcut nicio tranzacție pe piețele forward. Blocarea pe un contract pe cel puțin trei ani…. contractul este ferm. S-a văzut de la 1 septembrie, o pierdere din start pentru furnizor”, a declarat Laurențiu Urluescu, președintele AFEER.

Citește și Metoda prin care românii pot să scape de facturile exorbitante la energia electrică. Cei care au făcut asta plătesc acum de 3 ori mai puțin la curent