Ore de ciclism în şcoli, propunerea unui bărbat pentru a transforma Iaşiul în oraşul bicicletelor

O echipă de pasionaţi ai sportului pe două roţi vrea să transforme Iaşiul în "oraşul bicicletelor" şi vor să convingă Ministerul Educaţiei să introducă ore de ciclism în şcoli pentru ca elevii să meargă cu bicicleta la şcoală.

31 mai 2021, 08:51
Ore de ciclism în şcoli, propunerea unui bărbat pentru a transforma Iaşiul în oraşul bicicletelor

Costi Andriescu este inițiatorul Bike2School, o campanie ce vizează introducerea de ore de ciclism în şcoli. Până să înceapă pandemia, fiul lui Costi traversa oraşul pe bicicletă, din cartierul Nicolina până în Copou, la școala la care învață. E vorba despre o distanţă de aproape 14 kilometri dus-întors, pe care a început să o parcurgă începând de la vârsta de 12 ani.

„Orașul ar arăta, în primul rând, ca într-o zi de weekend, cu mașini puține pe străzi”, visează Costi Andriescu, care a început campania în orașul său, Iași, unul dintre cele mai poluate din țară, alături de București, Cluj-Napoca sau Brașov”.

În cazul copiilor sub 14 ani există riscuri deoarece, în lipsa unor piste, legislaţia nu le permite să circule pe carosabil şi nici pe trotuare.

„E o problemă cu legislația, copiii nu ar avea voie să iasă cu bicicleta decât în curtea blocului și a casei, nu pe drumuri publice. Singura variantă pentru copii este pista de biciclete, pentru că acolo nu este limită de vârstă. Nici copiii, nici adulții nu au voie pe trotuar cu bicicletele. Dacă vorbești cu Poliția Rutieră îți va spune că nu dă nimănui amendă. Însă, dacă se întâmplă un accident, un copil dă cu bicicleta peste altul sau peste un adult, se consideră accident rutier, dacă nu există pistă de bicicletă”, a declarat Costi Andriescu, potrivit Şcoala9.ro.

Ore de ciclism în şcoli şi piste de biciclete în Iaşi

Citeşte şi: Lovitură năucitoare primită de ciclişti. Nu mai au voie să se sprijine cu braţele de ghidon şi nici să se lipească de cadrul bicicletei

Ieşeanul vrea să convingă autorităţile să modifice Codul Rutier şi să construiască piste potrivite. El susţine că mersul pe bicicletă prin oraş, într-un mediu sigur, pe piste, ar dezvolta și abilitățile copiilor.

„Dacă vorbim cu psihologi, ne vor spune nu e bine că nu-i lăsăm să se orienteze în orașele lor. Părinții lor când erau mici au fost învățați – ce autobuz trebuie să ia, după câte stații să coboare, unde schimbi tramvaiul”, a explicat ieșeanul, potrivit sursei citate.

Din banii primiți de la Uniunea Europeană prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență, România va investi 120 de milioane de euro pentru a construi 3000 de kilometri de piste de biciclete. Iașiul a cerut finanțare pentru 100 de kilometri.

Citeşte şi: 3 iunie- Ziua naţională a bicicletei. Legea a fost promulgată