Ore în plus la şcoală pentru educaţia drepturilor copilului şi educaţia civică

Reprezentanţi ai elevilor, ai mediului academic şi din învăţământ au dezbătut marţi planul cadru pentru preuniversitar. Toate cele trei variante de plan cadru aflate în dezbatere publică în prezent în învăţământul preuniversitar, care vizează numărul de ore la fiecare disciplină, propun scăderea numărului de ore de română la clasa a V-a.

20 ian. 2016, 08:49
Ore în plus la şcoală pentru educaţia drepturilor copilului şi educaţia civică

„Planurile cadru sunt variate, ele respectă o continuitate, există un nu­măr semnificativ de ore la istorie şi geografie şi se pune accentul mai mult pe ştiinţe, chimia şi fizica fiind mai bine reprezentate. Se observă o deschidere spre zona socio-umană, vor fi ore în plus pentru educaţia drepturilor copilului, educa­ţia culturală, civică şi economică. Nu sunt schimbări majore, sunt nuanţe, dar importante. Planul cadru trebuie să fie făcut mai mult pentru elev şi mai puţin pentru profesori, spre necesităţile acestora. Evident, va exista subiectivitate, fie­care profesor crede că obiectul lui este mai important ca altele, dar planul trebuie făcut cu obiectivitate”, a declarat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Punctele slabe din aceste trei variante ar fi faptul că, la prima variantă, deşi se prevăd opţionale, li se alocă maximum o oră pe săptămână, la cea de-a doua variantă creşte numărul de discipline la clasele V- VI, iar la ultima variantă se prevede cel mai mare număr de discipline la clasa a V-a.

Vezi şi: Profesor din Sibiu: Până când un dascăl nu va fi asasinat în şcoală de un elev, nimic nu se va schimba

„Consider că varianta numărul II este benefică pentru învăţământul productiv. Scăderea numărului de ore la gimnaziu va duce la creşterea productivă, deoarece, eu personal, observ că elevii de gimnaziu sunt stresaţi. Planul cadru trebuie modificat astfel încât să cuprindă nevoile elevilor”, a spus Cezar Roşu, reprezentantul elevilor în cadrul acestei dezbateri publice, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Rămâne de văzut însă dacă părinţii sunt de acord ca puştii lor să-şi petreacă mai mult timp la şcoală.

„Am fost de acord să particip la această dezbatere, acum să vedem dacă pentru aceste schimbări s-a făcut un studiu să se vadă impactul asupra elevilor. Ne interesează să vedem ce nu a mers până acum şi de ce. Sunt probabil necesare aceste schimbări, dar ne-am aştepta să fie explicate mai profesional. Rămâne de văzut, eu am mai participat şi în trecut la astfel de dezbateri care nu s-au soluţionat prin rezultate mulţumitoare”, a explicat Laviniu Lă­custă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar.

Vezi şi: UNIFORMELE ŞCOLARE ar putea deveni obligatorii. Cine propune şi cum îşi motivează iniţiativa