Profesor din Sibiu: Până când un dascăl nu va fi asasinat în şcoală de un elev, nimic nu se va schimba

Un profesor din Sibiu este supărat foc după ce o organizație a elevilor a făcut niște propuneri Ministerului Educației în ceea ce privește drepturile și obligațiile elevilor. Cadrul didactic îndeapmnă liderii de sindicat să ia măsuri şi pretesteze vehement împotriva "elevilor minori care vor să schimbe legea în învățămînt". Acesta spune că un coleg de catedră este la fel de indignat de ce se întâmplă în şcoli şi trage un semnal de alarmă. 

20 ian. 2016, 07:06
Profesor din Sibiu: Până când un dascăl nu va fi asasinat în şcoală de un elev, nimic nu se va schimba

Consiliul Național al Elevilor, una din organizațiile de elevi din România, vrea să modifice Statutul elevului, care va face parte din noua lege a Educației și care ar urma să fie finalizat în primăvară. Potrivit activenews.ro, profesorul Manuel Valeriu, din Sibiu, a redactat o scrisoare deschisă, adresată liderilor de sindicat, pe care îi îndeamnă „să protesteze vehement împotriva aberațiilor elevilor minori care vor să schimbe legea în învățămînt”.

Profesorul atrage atenția asupra a trei puncte cerute de elevii minorii, care în opinia sa, sunt foarte grave și pot afecta serios întregul sistem de învățământ.

„Stimați domni lideri de sindicat,

Sper din tot sufletul că veți protesta vehement împotriva aberațiilor elevilor minori care vor să schimbe legea în învățămînt. Mai precis, e vorba de două aberații majore.

Contestarea notelor e prima. Pe ce bază unii care nu au răspundere în fața legii din cauza lipsei de maturitate pot contesta nota de la clasă? Care e pregătirea lor profesională? Care e știința lor pedagogică?

A doua problemă, la fel de gravă, cerută de elevi în noua lege, privește dreptul de a avea la oră telefoanele mobile. Și așa în școli sînt destule probleme cu elevi cărora le sună telefonul în timpul orei, primesc mesaje sau pur și simplu se joacă sau ascultă muzică, iar autoritățile refuză să ia orice fel de măsuri. Un paznic plătit ar putea confisca la intrare telefoanele, tabletele, cuțitele etc. Dar Ministerul refuză să accepte așa ceva. Adevărul e că nu se dorește normalitate, nici în învățământ, nici în celelalte sectoare.

O a treia problemă ar fi posibilitatea de a chema paznicul pentru a evacua din oră elementele perturbatoare, care s-au tot înmulțit în ultimii ani și se vor înmulți alarmant. Scandalurile, amenințările, chiar la adresa profesorilor, nu mai sunt sancționate, iar din școală ies tot mai multe elemente total iresponsabile, fiindcă nu se mai tem de nimic. Aceste lucruri trebuie discutate cu tovarășii care ne duc de rîpă de 25 de ani încoace. Banii nu rezolvă problemele de disciplină, iar lipsa de motivație nu e atît din partea profesorilor, ci din partea elevilor, din cauza imbecilizării în masă pe care mass-media o promovează 24 de ore din 24. Ce să mai facă școala, cînd ei sînt total dependenți de gadget-uri ? Sînt tot mai mulți părinți care își retrag copiii din școlile de stat și îi educă acasă, prin sistemul home schooling, ca să îi salveze de jungla școlară tot mai accentuată.

Am scris deja două cărți unde abordez și aceste probleme, fiindcă toată literatura pedagogică antisistem e cenzurată la noi. De aceea îmi permit să atrag atenția asupra unor fenomene alarmante, care se agravează de la an la an. Unul dintre profesorii de excepție din tînăra generație, care a ieșit din sistem, mi-a mărturisit odată: „Pînă cînd un profesor nu va fi asasinat, în școală, de un elev, nimic nu se va schimba”. Vremea aceea e mai aproape decît credeți.

În speranța că nu v-am plictisit prea tare, vă doresc succes în activitate!”.

Citeşte şi: DECIZIE ÎN PREMIERĂ: Regulamentul care prevede ca elevii să poarte obligatoriu uniforme şcolare, DISCRIMINATOR