Orele de liniște la bloc în 2024. Amenzi de până la 1.500 de lei pentru vecinii gălăgioși care nu respectă regulile

Orele de liniște la bloc sunt stabilite și în 2024 atât prin lege, cât și prin regulamentele adoptate de către fiecare asociație de proprietari în parte.

13 ian. 2024, 08:32
Orele de liniște la bloc în 2024. Amenzi de până la 1.500 de lei pentru vecinii gălăgioși care nu respectă regulile
Orele de liniște la bloc în 2024

Orele de liniște la bloc în 2024Pe lângă faptul că nerespectarea programului de liniște înseamnă încălcarea regulilor de conviețuire și de bun simț acestea pot aduce și amenzi destul de mari. În cele mai multe cazuri, intervalele pentru liniște țin de buna conviețuire și nu sunt aceleași neapărat cu cele stabilite prin lege.

Citește și: Amenzi de până la 10.000 lei pentru românii care încalcă această lege intrată în vigoare din 6 ianuarie

Orele de liniște. Ce spune legea

Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice incriminează:

  • tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
  • tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00-8.00 şi 13.00-14.00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;
  • organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, arată Poliția Română.

Citește și: Regulile stricte pentru Cardurile Sociale 2024. Se dau amenzi de până la 6.500 de lei pentru încălcarea regulilor

Totodată, e bine de știu faptul că zgomotul exagerat nu este permis nici pentru cei care locuiesc la casă.

„Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban, sunt interzise”, se arată în Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice.

După cum spune legea, pentru zgomote puternice și larmă în blocurile de locuințe sau chiar la casă, chiar și în afara orelor de liniște, amenda este între 200 și 1.000 de lei. De asemenea, folosirea aparatelor sau aparaturii care face zgomot puternic ori a instrumentelor muzicale la intensitate mare, precum și alte zgomote puternice în timpul orelor de liniște, adică între 22.00 și 08.00, precum și între 13.00 și 14.00, se sancționează cu amendă între 500 ș 1.500 de lei.