Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat stare de urgenţă globală din cauza coronavirusului

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat joi stare de urgenţă la nivel global din cauza coronavirusului din China. Între timp, numărul îmbolnăvirilor a trecut de 8.200.

30 ian. 2020, 19:26
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat stare de urgenţă globală din cauza coronavirusului

OMS apreciase săptămâna trecută că 2019nCoV, coronavirusul de la Wuhan, nu reprezintă o urgenţă globală, însă un comitet de urgenţă s-a reunit joi seara la Geneva, experţii fiind alertaţi de rapiditarea răspândirii virusului.

Decizia de joi, de declarare a urgenţei globale, vine la 30 de zile după primul caz de coronavirus descoperit în China, pe 31 decembrie 2019. Între timp, numărul îmbolnăvirilor a trecut de 8.200, un număr de 82 de cazuri fiind înregistrate în alte 18 ţări. Ultimele intrate pe această listă sunt Finlanda, Filipine şi India.

Citește și Numărul îmbolnăvirilor de coronavirus l-a depăşit pe cel din epidemia SARS, din 2003. Situaţia devine din ce în ce mai gravă

OMS definește o urgență de sănătate publică de îngrijorare internațională ca „un eveniment extraordinar” care constituie un „risc pentru sănătatea publică pentru alte state prin răspândirea internațională a bolii” și „pentru a necesita potențial un răspuns internațional coordonat”. Urgențele anterioare au inclus Ebola, Zika și H1N1.

Cea mai mare preocupare a noastră este posibilitatea ca virusul să se răspândească în ţări ale căror sisteme de sănătate sunt mai slabe (…). Nu este vorba de un vot de neîncredere în ceea ce priveşte China„, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.