Organizaţiile din sectorul agricol şi alimentar, sprijinite financiar de Guvern. Şi apicultorii primesc bani

Guvernul va sprijini financiar organizațiile profesionale și interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol și alimentar pentru a participa la consultări în structurile europene similare, atât prin plata contribuțiilor, cât și prin asigurarea unei părți din costurile serviciilor lingvistice de care au nevoie, informează un comunicat al Executivului.

13 apr. 2016, 16:18
Organizaţiile din sectorul agricol şi alimentar, sprijinite financiar de Guvern. Şi apicultorii primesc bani

Sprijinul financiar constă în alocarea anuală a sumei de 2,8 milioane de lei de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Decontarea anuală a serviciilor lingvistice pentru organizațiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol și agroalimentar se face începând cu anul 2017.

„Organizațiile profesionale și interprofesionale neguvernamentale care exploatează terenurile agricole, sectorul agroalimentar sau serviciile conexe vor fi sprijinite să își plătească integral cotizațiile anuale la organizațiile de profil ale UE și/sau organizațiile stabilite ca făcând parte din grupurile de dialog civil ale Comisiei Europene pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. De asemenea, vor beneficia de decontarea unei sume de până la 30% din valoarea serviciilor lingvistice de care au nevoie pentru a participa la consultările organizate la nivel european, în acest domeniu”, informează Guvernul.

Plățile către beneficiari se fac în termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la data aprobării cererilor.

Potrivit sursei citate, în România sunt aproximativ 15 organizații cu reprezentare la nivel european, „care, în prezent, fac eforturi pentru achitarea cotizațiilor, stabilite pe principii care țin cont de potențialul și suprafața agricolă a României și de populația angrenată în mediul rural”.

Apicultorii vor primi în acest an un sprijin financiar de 30,204 milioane de lei prin Programul național apicol pentru perioada 2014-2016, din care 15,102 milioane de lei alocați de la bugetul de stat, iar 15,102 milioane de lei – din fonduri europene, conform unei hotărâri adoptate miercuri de Guvern.

Scopul acestui program este sprijinirea apicultorilor pentru achiziționarea de medicamente, funduri de stupi pentru control sau funduri de stupi antivarooa, de mătci, roiuri pe faguri și/sau familii de albine, precum și pentru decontarea analizelor fizico-chimice care să ateste calitatea mierii, potrivit unui comunicat de presă.

Valoarea totală a sprijinului financiar acordat prin acest program în perioada 2014-2016 este de 44,8 milioane de lei, din care 50% din fonduri europene și 50% din fonduri naționale. În primii doi ani de aplicare, de sprijinul financiar au beneficiat aproximativ 5.500 de apicultori, persoane fizice și juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale, conform comunicatului.

Potrivit sursei citate, actul normativ adoptat miercuri facilitează accesul beneficiarilor la această formă de sprijin și extinde programul astfel încât să poată fi decontate mai multe activități. Astfel, se introduce în program decontarea medicamentelor folosite pentru tratarea nosemozei la albine și se elimină realizarea sistemului informativ pentru înregistrarea stupilor, care va fi finanțată din fonduri de la bugetul de stat.

Alte modificări vizează clarificări referitoare la documentele de achiziție a produselor, a medicamentelor sau reglementări ale controalelor la fața locului.

De asemenea, pentru a facilita accesul apicultorilor la această formă de sprijin, se elimină condiția de eligibilitate și documentul justificativ referitor la faptul că tratamentele familiilor de albine cu medicamente trebuie să se desfășoare pe baza unui calendar întocmit anual de apicultor, aprobat și urmărit de reprezentanții formei asociative. Modificarea este propusă de reprezentanții asociațiilor deoarece, conform prospectului medicamentului și în funcție de anotimp, fiecare apicultor își realizează singur calendarul tratamentelor, se mai arată în comunicatul citat.

Citeşte şi Guvernul promite acces la dosarele medicale ale victimelor de la Colectiv