Oricine poate fi un om de ştiinţă, în Noaptea Cercetătorilor, desfăşurată şi în România

Şase oraşe din România - Bucureşti, Sinaia, Suceava, Piatra Neamţ, Tulcea şi Târgu Mureş - vor participa, pe 28 septembrie, la cea de-a şasea ediţie a Nopţii Cercetătorilor, eveniment la care vor lua parte, simultan, 300 de oraşe europene, informează un comunicat.
Romania TV
19 sept. 2012, 15:59
Oricine poate fi un om de ştiinţă, în Noaptea Cercetătorilor, desfăşurată şi în România

Pe 28 septembrie, cercetătorii şi publicul larg se vor întâlni într-o atmosferă ce stimulează descoperirea ştiinţei prin activităţi distractive, în cadrul unui eveniment în care, potrivit orgnizatorilor, „oricine poate fi om de ştiinţă”.

Fie că va fi prezent împreună cu familia, cu colegii sau cu prietenii, fiecare participant va interacţiona cu ştiinţa prin activităţi captivante. Vor afla ce fac de fapt cercetătorii şi de ce este importantă munca lor în viaţa de zi cu zi, cum reacţionează organismul uman, cum funcţionează roboţii şi cum este să fii cercetător ştiinţific. Participanţii vor avea ocazia să vadă îndeaproape partea umană a cercetătorului, descoperindu-l ca pe un om obişnuit.

Primul eveniment european de acest tip a fost organizat în 2005 şi a atras, până acum, 1,5 milioane de vizitatori.

În România, concursul de proiecte de cercetare a fost derulat şi anul acesta, iar temele vor fi prezentate de concurenţi pe parcursul Nopţii Cercetătorilor, în oraşul în care locuiesc. Grupe formate din trei elevi sau studenţi împreună cu un cercetător şi, opţional, un profesor coordonator vor exemplifica punerea în practică a unei idei dintr-o ramură a ştiinţei.

„Noaptea Cercetătorilor este o bună oportunitate de a aduce împreună oamenii de ştiinţă şi publicul larg. Oferă o bună ocazie de interacţiune şi de cunoaştere reciprocă şi încurajează tinerii să ia în considerare o carieră în cercetare. Descoperă astfel atât părţile practice ale ştiinţei, cât şi aspectele inedite ce îi dau aura de mister şi extraordinar. Atelierele interactive atrag oameni de toate vârstele, cu toţii bucurându-se să fie oameni de ştiinţă timp de o zi”, spune Oana Călin, manager de proiect.

La eveniment este aşteptat publicul larg, indiferent de vârstă sau pregătire ştiinţifică. Proiectul se adresează minţilor curioase, de la entuziaşti la sceptici şi oferă o mare varietate de activităţi ştiinţifice şi educative. Orele de desfăşurare sunt 16.00 – 22.00, dar pot varia în funcţie de spaţiul de desfăşurare.

În Bucureşti, gazdă va fi Biblioteca Naţională, în noul ei sediu din Bd. Unirii, la Tulcea – Centrul Eco Turistic Delta Dunării, la Suceava – Muzeul Ştiinţele Naturii, la Târgu Mureş – Palatul Copiilor din Mureş, la Piatra Neamţ, acţiunile se vor desfăşura în Piaţa Libertăţii, iar la Sinaia vor fi integrate în Festivalul Oraşului.

Noaptea Cercetătorilor este un proiect iniţiat de Uniunea Europeană, care se desfăşoară în toate ţările membre şi afiliate, cu scopul de a promova ştiinţa şi cercetătorii în rândurile publicului larg. Rezultatul dorit pe termen lung este de a atrage noua generaţie către activitatea de cercetare, încurajând o carieră în acest domeniu, de a creşte recunoaşterea publicului larg faţă de munca nevăzută a cercetătorilor şi de a crea interacţiunea cu publicul larg pentru a-i putea descoperi ca fiind oameni obişnuiţi cu o meserie neobişnuită.

În România, proiectul se desfăşoară din 2006. Ediţia de anul acesta este organizată în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Inspectoratul General al Poliţiei Române Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii Institutul Naţional de Cercetare în Sport România.

Anul trecut, evenimentul s-a desfăşurat în peste 800 de locaţii în 300 de oraşe din 32 de ţări europene.

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Clasament devastator! O companie low-cost preferată de români, în topul celor mai slabe linii aeriene
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Șoferii care NU mai au drept de condus. Permisul se reînnoiește obligatoriu. Se taxează cu amendă de 1.600 lei
Playtech.ro
Actul fără de care nu poţi face succesiunea, în 2025. Tot ce trebuie să ştii pentru a primi moştenirea
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Fitch anunță prăpădul financiar. Prețurile vor continua să crească
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Sportul românesc e în doliu. S-a stins un adevărat simbol. Boala a răpus-o prea tânără
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Pensionarii pierd între 50 şi 800 de lei. Casa de Pensii tipărește taloanele pentru pensiile din august 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici