ORNISS: Clădirea în care se presupune că au existat închisorile a fost sediul instituţiei din 2002

Reprezentanţii ORNISS au reacţionat la ultimele informaţii privind funcţionarea închisorilor CIA în România. Ei au arătat că, de la sfârşitul anului 2002, clădirea în care se presupune că ar fi existat aceste închisori a servit în exclusivitate ca sediu al instituţiei şi nu ca un centru de detenţie.

RomaniaTV.net
08 dec. 2011, 10:51
ORNISS: Clădirea în care se presupune că au existat închisorile a fost sediul instituţiei din 2002

O investigaţie realizată de agenţia americană Associated Press şi televiziunea germană ARD, arată că închisoarea CIA din România ar fi funcţionat în clădirea în care în prezent se află Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), pe strada Mureş, nr. 4, în sectorul 1 al Capitalei.

Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat a fost înfiinţat de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă din noiembrie 2002.

Associated Press şi televiziunea germană ARD susţin că au localizat fosta închisoare CIA din România şi au aflat detalii despre aceasta, o emisiune în acest sens urmând să fie difuzată, joi, de postul ARD.

Spre deosebire de centrele din Lituania şi Polonia, închisoarea CIA din România nu s-a aflat într-o zonă izolată, ci „la vedere”, în apropierea unui bulevard mare, pe o stradă cu copaci şi case, susţine agenţia americană. Clădirea este folosită în prezent de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor secrete de Stat (ORNISS). Foşti oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane au descris zona în care s-a aflat închisoare şi au identificat fotografiile clădirii, potrivit AP.

Foştii oficiali americani susţin că, fiind o clădire guvernamentală, aceasta furniza o acoperire excelentă. Închisoarea nu avea nevoie de securitate sporită, deoarece locuitorii din zonă ştiau că este o clădire a Guvernului.

Închisoarea din România face parte din reţeaua supranumită „black sites” pe care CIA a înfiinţat-o şi a controlat-o în Thailanda, Lituania şi Polonia. Toate închisorile au fost închise în mai 2006, iar programul CIA de detenţie şi interogare s-a încheiat în 2009.

Într-un interviu realizat în noiembrie, directorul adjunct al ORNISS, Adrian Cămărăşan, a declarat că subsolul este una dintre cele mai sigure camere din toată România, dar a negat că americanii ar fi avut o închisoare aici. „Nu, nu. Imposibil, imposibil”, a declarat el într-un interviu pentru emisiunea Panorama a postului de televiziune ARD, în timp ce un oficial din cadrul serviciilor de informaţii a monitorizat interviul.


loading...
Partenerii noștri