OSCE a reperat echipamente militare moderne de concepţie rusă în Estul Ucrainei

Publicat: Marţi, 14 August 2018 19:24 // Actualizat: Marţi, 14 August 2018 19:24 // Sursa: romaniatv.net

Misiunea de observare a OSCE în estul Ucrainei a transmis marţi pentru prima dată că a reperat echipamente militare moderne de concepţie rusă în teritoriile aflate sub controlul unor separatişti, unde Moscova a negat mereu că i-ar susţine pe rebeli.

Este una din extrem de puţinele confirmări din surse independente că armamente moderne de concepţie rusă sunt folosite în conflictul dintre separatişti şi armata ucraineană, care a făcut peste 10.000 de morţi de la declanşarea sa în 2014.

Misiunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a precizat pentru AFP că a "reperat patru sisteme de război electronic distincte (...) în teritoriile care nu sunt controlate de guvernul" ucrainean, potrivit Agerpres.

Într-un raport publicat sâmbătă, OSCE a transmis că a reperat, datorită unei drone, sistemele ruse Leer-3, Krasukha-2, Bylina şi Repellent-1 în apropiere de satul Ciornuhîne, 64 de kilometri la sud-vest de Lugansk, bastion al rebelilor. Organizaţia nu a indicat explicit ţara de la care ar putea proveni aceste armamente.

Aceste sisteme militare moderne, folosite pentru a bruia comunicaţiile mobile sau rachetele ghidate prin radar, sunt fabricate în Rusia doar de câţiva ani. Conform media ruse, unul dintre ele, Repellent-1, este folosit în special pentru a bruia şi elimina dronele.

Deşi OSCE refuză să speculeze asupra sursei exacte a interferenţelor, organizaţia a confirmat zeci de cazuri de bruiaj asupra propriilor sale drone, pe care le foloseşte pentru a monitoriza conflictul, inclusiv în teritoriilor separatiste, potrivit Agerpres.

Acorduri de pace semnate în 2015 la Minsk şi instaurarea de multiple armistiţii au permis reducerea considerabilă a confruntărilor, însă violenţe au loc cu regularitate în estul Ucrainei.

OSCE dispune de o echipă de 600 de membri pentru misiunea sa de observaţie în Ucraina şi creează rapoarte zilnice.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8357
RON
13 Aug
noapte 20 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H