OSCE a reperat echipamente militare moderne de concepţie rusă în Estul Ucrainei

Misiunea de observare a OSCE în estul Ucrainei a transmis marţi pentru prima dată că a reperat echipamente militare moderne de concepţie rusă în teritoriile aflate sub controlul unor separatişti, unde Moscova a negat mereu că i-ar susţine pe rebeli.

14 aug. 2018, 16:24
OSCE a reperat echipamente militare moderne de concepţie rusă în Estul Ucrainei

Este una din extrem de puţinele confirmări din surse independente că armamente moderne de concepţie rusă sunt folosite în conflictul dintre separatişti şi armata ucraineană, care a făcut peste 10.000 de morţi de la declanşarea sa în 2014.

Misiunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a precizat pentru AFP că a „reperat patru sisteme de război electronic distincte (…) în teritoriile care nu sunt controlate de guvernul” ucrainean, potrivit Agerpres.

Într-un raport publicat sâmbătă, OSCE a transmis că a reperat, datorită unei drone, sistemele ruse Leer-3, Krasukha-2, Bylina şi Repellent-1 în apropiere de satul Ciornuhîne, 64 de kilometri la sud-vest de Lugansk, bastion al rebelilor. Organizaţia nu a indicat explicit ţara de la care ar putea proveni aceste armamente.

Aceste sisteme militare moderne, folosite pentru a bruia comunicaţiile mobile sau rachetele ghidate prin radar, sunt fabricate în Rusia doar de câţiva ani. Conform media ruse, unul dintre ele, Repellent-1, este folosit în special pentru a bruia şi elimina dronele.

Deşi OSCE refuză să speculeze asupra sursei exacte a interferenţelor, organizaţia a confirmat zeci de cazuri de bruiaj asupra propriilor sale drone, pe care le foloseşte pentru a monitoriza conflictul, inclusiv în teritoriilor separatiste, potrivit Agerpres.

Acorduri de pace semnate în 2015 la Minsk şi instaurarea de multiple armistiţii au permis reducerea considerabilă a confruntărilor, însă violenţe au loc cu regularitate în estul Ucrainei.

OSCE dispune de o echipă de 600 de membri pentru misiunea sa de observaţie în Ucraina şi creează rapoarte zilnice.