OSCE ar putea trimite, începând de miercuri, o misiune de observatori în Ucraina

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) ar putea trimite, chiar începând de miercuri, o misiune de observatori în Ucraina, a declarat ambasadorul SUA la OSCE, Daniel Baer, citat de RIA Novosti, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
05 mart. 2014, 09:22
OSCE ar putea trimite, începând de miercuri, o misiune de observatori în Ucraina

Potrivit reprezentantul SUA, OSCE a decis marți trimiterea unui grup de observatori în Ucraina, care se va deplasa în special în Crimeea, pentru a evalua situația din peninsula rusofonă din sudul Ucrainei în contextul tensiunilor din regiune apărute după schimbarea de putere de la Kiev.

Ambasadorul Daniel Baer anunța la începutul acestei săptămâni, la o reuniune specială la Viena a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, că SUA solicită trimiterea ‘imediată’ în Ucraina a unei misiuni de observatori OSCE, care ”să asigure protejarea drepturilor minorităților’ și ‘să supravegheze respectarea integrității teritoriale’.

La rândul său, președintele în exercițiu al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, ministrul de externe elvețian Didier Burkhalter, declara luni la Geneva că dorește să trimită o misiune în Ucraina pentru o anchetă asupra ‘incidentelor’ care au avut loc în această țară.

Rusia, acuzată de SUA că încearcă să caute un ‘pretext’ pentru ‘invadarea Ucrainei’, așa cum a declarat marți la Kiev secretarul de stat John Kerry, se opune însă unei ‘medieri forțate’ pentru soluționarea situației din Crimeea.

În acest context tensionat, șeful diplomației americane urmează să se întâlnească miercuri la Paris cu omologul său rus Serghei Lavrov, cu ocazia unei reuniuni organizate de președintele francez Francois Hollande în problema Libanului.

În prima sa luare de poziție față de criza de la Kiev, președintele rus Vladimir Putin a negat marți implicarea rusă în Ucraina și a denunțat ‘o lovitură de stat’ împotriva ‘președintelui legitim’ Viktor Ianukovici. Totodată, liderul de la Kremlin a afirmat că trimiterea de trupe ruse în Crimeea ‘nu este necesară, pentru moment’, adăugând însă că o astfel de opțiune există, întrucât Rusia își rezervă dreptul de a recurge la ‘toate mijloacele’ pentru protejarea cetățenilor săi din această fostă republică sovietică, în special din Crimeea unde 60% din locuitori sunt de origine rusă.

Situația din Crimeea rămâne însă tensionată, Ministerul Apărării de la Kiev anunțând marți seara că militarii ucraineni ar fi respins, fără să facă uz de armă, un atac al forțelor ruse, care ar fi încercat să captureze un vas de război ucrainean. Potrivit aceluiași minister, nave rusești ar continua să blocheze vasele ucrainene la Sevastopol, unde își are baza și Flota rusă la Marea Neagră.