Ostilităţile din Odesa au fost susţinute de GRUPĂRI MILITARE din Transnistria

Confruntările sângeroase din Odesa au fost organizate cu participarea unor grupări militare din Transnistria, coordonate de grupuri diversioniste din Federaţia Rusă. Anunţul a fost făcut de Serviciul ucrainean de Informaţii potrivit căruia acţiunile au fost finanţate de către foşti aliaţi ai lui Victor Ianukovici. Bilanţul morţilor este de aproape 50, dintre care între cinci şi zece ar fi din regiunea transnistreană, iar 15 - din Federaţia Rusă.

RomaniaTV.net
03 mai 2014, 13:37

Luptători din regiunea transnistreană au participat la ostilităţile din Odesa. „Diversioniştii din Federaţia Rusă au controlat acţiunile la care au participat grupări militare ilegale din regiunea nerecunoscută Transnistria”, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului ucrainean de Securitate, Katerina Kosareva.

46 de morţi, 214 de răniţi, dintre care 25 în stare gravă. Acesta este cel mai recent bilanţ oficial în urma violenţelor de la Odesa, scrie publika.md.

„Făceam poze şi nu am putut păstra o distanţă sigură. Primul glonte m-a nimerit în braţ. În acel moment m-am gândit că am fost lovit cu o piatră, dar am căzut, m-am târât până la peretele unui magazin şi am vrut să mă ascund de focurile de armă. Apoi am fost rănit în spate şi picior”, a spus o persoană.

În clădirea sindicatelor cuprinsă ieri de flăcări, au fost descoperite 42 de cadavre carbonizate. Autorităţile au decretat două zile de doliu naţional şi trei în oraşul Odesa. Ieri, separatiştii proruşi s-au baricadat în clădirea Sindicatelor, după ce manifestanţii ucraineni au incendiat o tabăra a acestora.

Citeşte şi Exerciţii MILITARE internaţionale în UCRAINA. România se numără printre participanţi

Potrivit miliţiei locale, o parte dintre cei care au murit s-au sufocat din cauza fumului, iar alţii şi-au pierdut viaţa după ce au sărit de la etaj. Totodată, forţele de ordine au arestat aproximativ 160 de oameni.

Ciocnirile violente au izbucnit între un grup de separatişti proruşi şi două grupuri de microbişti ucraineni. Potrivit martorilor, manifestanţii proruşi au tras mai multe focuri din arme pneumatice şi de foc, iar la locul incidentului au fost găsite mai multe gloanţe, inclusiv de la automate Kalaşnikov.