OTRAVA din piaţă: Topul FRUCTELOR şi LEGUMELOR din România cu CELE MAI MULTE PESTICIDE

Autorităţile sanitare ne avertizează asupra fructelor şi legumelor de pe piaţa din România care conţin pesticide otrăvitoare. Un sfert dintre fructele şi legumele de pe tarabe au pesticide, iar unele chiar depăşesc limita admisă.

RomaniaTV.net
09 nov. 2013, 13:09
OTRAVA din piaţă: Topul FRUCTELOR şi LEGUMELOR din România cu CELE MAI MULTE PESTICIDE

Un nou scandal alimentar pare să se anunţe în România, după ce autorităţile sanitare au informat că pe piaţa din ţara noastră există fructe şi legume toxice din cauza conţinutului ridicat de pesticide cu are au fost tratate culturile respective. Mai mult, chiar şi mâncarea pentru bebeluşi, conţine aceaste substanţe toxice.

Pe primul loc în acest „top” se află citricele turceşti şi merele româneşti. Aceste fructe conţin cele mai multe pesticide, potrivit raportului de monitorizare a pesticidelor în România, pentru anul 2012, realizat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, potrivit România TV.

Din raport a reieşit că merele analizate aveau în compoziţie între două şi 7 tipuri de pesticide, iar 60% dintre fructele testate au provenit din România.

Citeşte şi România importă de 7 ori mai multe legume decât exportă. Ce legume sunt în top

Potrivit aceluiaşi studiu, grepfrutul provenit din Turcia este cel mai toxic fruct de pe tarabele din România. Acesta conţine între două şi 5 tipuri de pesticide, dar şi cele mai mari concentraţii de substanţe toxice. Nici portocalele turceşti nu au avut rezultate mai bune la aceste analize, acestea având tot între 2 şi 5 tipuri de pesticide.

Dintre legume, roşiile sunt cele mai periculoase pentru sănătatea oamenilor. Tomatele analizate conţineau 5 tipuri de pesticide, iar din cele 30 de monstre, 70% erau provenite din Turcia.

Substanţe toxice au fost descoperite şi în mâncarea pentru bebeluşi. Din 11 mostre analizate, 10 conţineau pesticide. Produsele analizate proveneau din Austria, Germania, Polonia, Portugalia şi Spania.

Pesticidele sunt un adevărat atentat la sănătate. Afectează ficatul, rinichii, sistemul hormonal şi ne pot îngrăşa peste măsură, spun specialiştii.