OUG 114, schimbată din temelii. Proiectul poartă semnătura lui Gheorghe Gherghina, fost secretar de stat la Finanţe, acum în CA BNR

Ministerul Finanţelor Publice a făcut publică noua formă a ordonanţei care trebuie să corecteze mult disputata ordonanţă a lăcomiei. Documentul electronic încărcat pe site-ul ministerului poartă semnătura lui Gheorghe Gherghina, fost secretar de stat în Ministerul de Finanţe, actual membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale, a descoperit G4Media.ro.

RomaniaTV.net
26 mart. 2019, 20:19

Ordonanţa schimbă modul de calcul al taxei pe activele bancare, aceasta nu va mai fi legată de nivelul ROBOR, ci va fi o taxă fixă de 0.4% pentru băncile cu o cotă de piaţă mai mare de 1%.

De asemenea, ordonanţa scoate de sub taxare CET-urile şi producătorii de curent pe bază de cărbune.

Actul normativ este din această seară în dezbatere publică.

Românii vor putea cere băncilor refinanţarea creditelor existente în funcţie de noua formulă de calcul a ROBOR, care va fi aprobată joi în Guvern, printr-o ordonanţă de urgenţă care modifică OUG 114/2018, a anunţat, marţi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

„Principala modificare a OUG 114 va fi, pentru sectorul bancar, decuplarea ROBOR de partea de taxare a activelor financiare. ROBOR va fi înlocuit cu un nou mod de calcul şi anume tranzacţiile interbancare şi sunt convins că cifrele vor arăta altfel”, a spus ministrul.