OUG pe alegerile anticipate a fost trimisă la Monitorul Oficial. Românii pot vota la orice secție din țară și din străinătate

Ordonanța de Urgență privind organizarea alegerilor anticipate, adoptată în ședința de guvern din 4 februarie, a fost trimisă la Monitorul Oficial pentru publicare.

RomaniaTV.net
14 feb. 2020, 14:45
OUG pe alegerile anticipate a fost trimisă la Monitorul Oficial. Românii pot vota la orice secție din țară și din străinătate

Ordonanţa prevede că dreptul la vot va putea fi exercitat în orice secţie din România sau din străinătate, votul din diaspora se va desfăşura tot pe durata a 3 zile, iar numărul parlamentarilor pentru diaspora va creşte de la 6 la 12. Pe lângă aceste prevederi, se înjumătățește numărul semnăturilor necesare pentru susținerea unui partid sau a unei alianțe electorale, precum și pentru susținerea candidaților independenți.

Cetăţenii pot vota pe liste suplimentare în orice secţie de votare, cu excepţia cazului în care se află în oraşul de domiciliu. Dacă un cetăţean din sectorul 3 (de exemplu) al Bucureştiului ar vrea să voteze pe liste suplimentare în sectorul 5, nu este posibil.

Citeşte şi: Ludovic Orban: „Dacă nu reuşim să facem alegeri anticipate, România va fi aruncată în aer”

În cel mult 5 zile de la data dizolvării Parlamentului, Guvenul stabilește, prin hotarare, la propunerea Autorității Electorale Permanente, data alegerilor, calendarul operațiunilor electorale, cheltuielile și măsurile tehnico-organizatorice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor parlamentare anticipate.

În cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel putin 50 de zile înaintea votării.

Citeşte şi: Ponta: Doar 6 din cele 25 de OUG emise de Guvernul Orban au avize şi pot fi publicate în Monitorul Oficial