Șova: În urma negocierilor, am făcut o reducere de peste 7 milioane euro/km, pentru Autostrada Comarnic-Brașov

Prețul pe kilometru pentru Autostrada Comarnic-Brașov a fost redus, în urma negocierilor, cu peste șapte milioane euro față de prețul negociat în 2010, de la 35.281.737 euro/km la 28 milioane euro/km, afirmă ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național și Investiții Străine, Dan Șova, pe site-ul personal.

RomaniaTV.net
19 ian. 2014, 10:36
Șova: În urma negocierilor, am făcut o reducere de peste 7 milioane euro/km, pentru Autostrada Comarnic-Brașov

„Pentru o comparație cu negocierea din 2010, informez că prețul mediu pe km pentru construcția autostrăzii de munte Comarnic — Brașov este 28 milioane euro/km (fără TVA). Prețul negociat de PD-L în 2010 pentru aceeași autostradă a fost de 35.281.737 Euro/km (fără TVA). Se poate observa ușor că am făcut o reducere a prețului pe km față de 2010, ca urmare a negocierilor, de peste 7 milioane euro. Tradus în procente, înseamnă mai puțin cu peste 20%”, a explicat Dan Șova.

Acesta a subliniat că, în cazul Autostrăzii Comarnic — Brașov, nu s-a înțeles Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale cu constructorii, ‘spre deosebire de negocierile din 2003 și 2010’, ci negocierile s-au făcut cu finanțatorii la masă și, în plus față de finanțatorii privați, au participat permanent reprezentanții Băncii Europene de Investiții (BEI) și ai Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care sunt, de asemenea, interesați să finanțeze Comarnic — Brașov.

‘Prețul este, deci, stabilit în condițiile în care analiza costului acestei autostrăzi s-a făcut de către CNADNR, de către experții consorțiului, s-a făcut și de către celălalt consorțiu, s-a făcut de către un consultant extern independent și de către experții băncilor finanțatoare’, menționează Dan Șova.

Ministrul delegat precizează că Autostrada Comarnic — Brașov va avea 60 de km lungime, din care 53,215 km autostradă propriu-zis și încă aproximativ 7 km legăturile (tot în regim de autostradă) spre localitățile pe lângă care trece, respectiv Sinaia, Bușteni, Predeal și Râșnov.

Autostrada va începe la intersecția între DN1 și DJ 101R (podul dinspre Breaza) și se va termina la Cristian, unde se va asigura legătura atât spre Ghimbav, cât și spre DN73, în apropierea Centurii Brașovului.

Autostrada va avea 3 ieșiri, respectiv între Sinaia și Bușteni, la Predeal și la Râșnov, 19 viaducte, în lungime totală de 2,964 km, 15 poduri, în lungime totală de 0,135 km, și aproximativ 20 km de tuneluri, câte 9,77 km de tunel pe fiecare parte: 2,9 km la Sinaia, 3,11 km la Bușteni și 3,7 km la Predeal.

Din cei aproximativ 60 km de autostradă, aproximativ 40 km (adică partea fără tuneluri) au un cost total de 1.070 milioane euro, iar cei aproximativ 20 km de tuneluri (9,77 km pe fiecare parte) au un cost total de 396,368 milioane euro. În cazul tunelelor, de exemplu, standardul de cost pentru tunel autostradă de munte este 27 milioane Euro/km (fără TVA), iar în urma negocierilor, prețul obținut este de 20 milioane Euro/km (fără TVA), adică mai puțin cu 7 milioane euro pe km.

Joi, reprezentanții consorțiului Vistrada Nord, compus din companiile Vinci, Strabag și Aktor, au parafat cu autoritățile române un Memoradum privind finalizarea calendarului și a restului măsurilor în ceea ce privește atribuirea contractului de concesiune de lucrări publice referitor la proiectarea, construirea, finanțarea, operarea și întreținerea Autostrăzii București — Brașov, tronsonul Comarnic — Brașov.