Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prăjini şi filmul „Loverboy”, la festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Muzica românească este cap de afiş la Festivalul Balkan Trafik 2012, care se desfăşoară între 12 şi 15 aprilie, la Bruxelles, printre prezenţele autohtone numărându-se toboşarul Ovidiu Lipan Ţăndărică şi fanfara Zece Prăjini, informează Institutul Cultural Român (ICR) din capitala belgiană.

RomaniaTV.net
04 apr. 2012, 09:23
Ovidiu Lipan, fanfara Zece Prăjini şi filmul „Loverboy”, la festivalul Balkan Trafik de la Bruxelles

Bateristul de legendă Ovidiu Lipan şi fanfara Zece Prăjini, acordeonistul Roberto de Braşov, cu ansamblul său, şi formaţia Zmei Trei vor fi vedetele festivalului din acest an.

De asemenea, „Loverboy” (2011), cel mai recent film al lui Cătălin Mitulescu, va avea premiera belgiană pe 15 mai.

Pe durata festivalului, Bozarshop va pune la dispoziţia publicului filme şi cărţi româneşti. Adevărat mozaic al diversităţii culturale şi al comunităţilor din sud-estul Europei, Balkan Trafik se doreşte un loc de întâlnire al celor mai buni creatori din regiune şi din diaspora. Peste 200 de artişti din zece ţări se vor reuni într-o atmosferă de convivialitate pentru a propune publicului muzică, film, dans, precum şi o serie de ateliere pe diverse teme.

Anul trecut, peste 7.500 de vizitatori au venit la Palais des Beaux-Arts pentru acest festival.

Prezenţa artiştilor români este asigurată cu sprijinului Institutului Cultural Român Bruxelles, partener al Festivalului Balkan Trafik încă de la prima sa ediţie: Ovidiu Lipan Ţăndărică (fost membru al grupului Phoenix), un baterist eclectic, va susţine un concert împreună cu Fanfara Zece Prăjini, pe 14 aprilie, de la ora 22.30, în sala Horta.

De asemenea, virtuozii acordeonului reuniţi în formaţia Zmei Trei dau o nouă dimensiune muzicii româneşti. De 30 de ani, acest trio cu totul aparte combină într-un stil foarte personal muzica tradiţională românească şi groove-ul din Balcani – un excepţional amestec de cântec popular românesc, muzică de mahala şi muzică ţigănească. Formaţia Zmei Trei va susţine concerte la Vino Zirkus pe 13 aprilie (ora 19.30) şi 14 aprilie (ora 15.45).

Acestora li se alătură Roberto de Braşov, supranumit swingerul din Carpaţi, autorul unui cocktail muzical dintre cele mai originale şi molipsitoare, pe care artistul refuză să-l includă în vreo categorie, nici jazz, nici muzică populară, nici clasică, nici folk, mai curând totul la un loc, totul cu un acordeon condus magistral. El va susţine concerte pe 13 aprilie, de la ora 20.30, în sala M, şi 14 aprilie, de la ora 21.30, în sala Henry le Boeuf, împreună cu Ivo Papasov – Balkan Klarinet Project.

Ziua de 15 aprilie este dedicată filmului la Festivalul Balkan Trafik, ocazie cu care va fi proiectat „Loverboy”, de Cătălin Mitulescu, o poveste tulburătoare despre traficul de persoane într-un orăşel de pe Dunăre.