Ovidiu Tender, CONDAMNAT la 12 ani de închisoare cu executare. MARIAN IANCU va sta 14 ani după gratii

Ovidiu Tender a fost condamnat la 12 ani şi 7 luni de închisoare, iar Marian Iancu a primit o pedeapsă de 14 ani de închisoare, în dosarul Carom, în care sunt acuzaţi de înşelăciune şi spălare de bani, informează România TV. Decizia luată de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) este definitivă. În cursul după-amiezei de luni, Ovidiu Tender s-a predat poliţiştilor care au venit la locuinţa sa pentru a pune în aplicare mandatul de arestare.

RomaniaTV.net
08 iun. 2015, 13:31
Ovidiu Tender, CONDAMNAT la 12 ani de închisoare cu executare. MARIAN IANCU va sta 14 ani după gratii

În decembrie 2014, Tribunalul București l-a condamnat pe omul de afaceri Ovidiu Tender la 11 ani și patru luni închisoare iar Marian Iancu a primit 13 ani și opt luni de detenție în dosarul CAROM. În aceeași cauză, au fost condamnați Toader Găureanu și Marin Badea la câte 6 ani și 8 luni închisoare, Cicilia Dumitrescu, la 5 ani și 8 luni închisoare, Bogdan Sălăjan, la 5 ani închisoare, Kadri Mazhar Basaran, la 6 ani închisoare.

Decizia Tribunalului a fost atacată cu apel, iar în data de 8 iunie Curtea de Apel i-a condamnat pe Ovidiu Tender la 12 ani şi 7 luni de închisoare şi pe Marian Iancu la 14 ani ade închisoare.

În dosar, Ovidiu Tender a fost trimis în judecată pentru înșelăciune, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanei, în formă calificată și continuată, constituirea și apartenența la un grup de crimă organizată, spălare de bani și spălare de bani în formă continuată.

Întrebat, după ce instanţa Curţii de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv, luni, pe Ovidiu Tender, unde este omul de afaceri, avocatul acestuia a spus: „Probabil este acasă, nu ştiu exact unde se află, dar să nu cumva să gândiţi că încearcă să se sustragă în vreun fel. Nici vorbă de aşa ceva”.

„Ca orice om care este nevinovat şi care este persecutat de nu se ştie cine, ca orice om care nu înţelege ce i se întâmplă, m-a întrebat de nenumărate ori: «Ce am făcut, pentru ce am fost chemat la instanţă?». Nici în ziua de astăzi nu înţelege domnul Tender efectiv ce i se impută, pentru că faptele, aşa cum sunt descrise de DIICOT, sunt în afara oricărei logici, şi juridice dar, şi unei logici normale”, a mai spus avocatul, potrivit Mediafax.

Acesta a adăugat că este decizia instanţei, la care Ovidiu Tender nu se va opune în executarea ei, dar, în continuare, apărarea va încerca să obţină anularea acestei hotărâri.

„Este o decizie a unei instanţe, o să ne luptăm în continuare în justiţie să încercăm să obţinem anularea acestei aberante decizii, să încercăm să ajungem în faţa unei instanţe care să asculte de probele pe care trebuie să le facem. Am văzut la televizor opinii cum că acest caz seamănă cu cel al domnului Voiculescu. Vreau să vă spun că este un caz care a fost juduecat într-un mod mult mai absurd decât cazul domnului Voiculescu. Dacă în dosarul Voiculescu s-au dat termene de două, de trei zile, de o săptămână, aici, singurul termen acordat în dosar pe judecata pe fond a fost de 12 ore, de la 1.00 noaptea, până a doua zi la ora 1. Este aberant”, a mai spus avocatul.

Dosarul RAFO. Sentinţa în cazul lui Ovidiu Tender se va da pe 8 iunie

În acelaşi dosar, Marian Iancu este acuzat de complicitate la înșelăciune, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanei în formă calificată și continuată, constituirea și apartenența la un grup de criminalitate organizată și spălare de bani în formă continuată.

Procurorii susțin că aceștia au constituit un grup de criminalitate organizată în vederea obținerii de fonduri financiare frauduloase, a căror sursă urma a fi disimulată prin încheierea unor contracte comerciale nelegale.

Infracțiunile comise de întregul grup au vizat, pe de o parte, încheierea nelegală a unor contracte de cesiune creanță și de garanție reală mobiliară în raport cu SC CAROM SA Onești iar, pe de altă parte, relațiile comerciale nelegale derulate de SC VGB Impex SRL București, în raport cu SC RAFO SA Onești.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 2002-2004, Ovidiu Tender, Marian Alexandru, Cicilia Dumitrescu și Marin Badea, în calitate de asociați, administratori de fapt și, respectiv, de drept și directori sau angajați ai SC Tender SA Timișoara, SC VGB OIL SRL București, SC VGB Impex SRL București și SC CAROM SA, s-au asociat pentru a desfășura o intensă activitate infracțională în urma căreia SC CAROM SA a suferit un prejudiciu de aproximativ 1.434 miliarde lei vechi.

Dosarul RAFO-CAROM este unul dintre cele mai lungi procese din istoria justiției din România, fiind trimis la instanță în august 2006.

Omul de afaceri Marian Iancu se află în închisoare, după ce a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, în 14 octombrie 2014, la 12 ani de închisoare în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani cunoscut ca „RAFO”. Procesul a durat în acest caz opt ani.