Oxford & AstraZeneca cer autorizarea vaccinului lor anti-COVID în UE. Cu ce se diferenţiază faţă de cele produse de Pfizer şi Moderna

Universitatea Oxford & AstraZeneca a devenit al treilea dezvoltator de vaccin împotriva COVID-19 care a depus la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) solicitarea pentru obținerea autorizației condiționate de punere pe piață a vaccinului AstraZeneca.
Alina Andrei
13 ian. 2021, 11:27
Oxford & AstraZeneca cer autorizarea vaccinului lor anti-COVID în UE. Cu ce se diferenţiază faţă de cele produse de Pfizer şi Moderna
AstraZeneca

Vaccinul BioNTech – Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul de la Moderna are o eficacitate de 94,1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune, încă, măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul Sars-Cov2.

Vaccinul AstraZeneca se bazează pe altă tehnologie față de cele două anterior aprobate (vaccinurile dezvoltate de companiile Pfizer/BioNTech și Moderna), și anume vector viral nereplicativ.
„Este posibil ca în urma evaluării datelor puse la dispoziție de companie, la întâlnirea comitetului pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP), din 29 ianuarie, EMA să emită o recomandare pentru autorizarea condiționată a primului vaccin împotriva COVID-19 bazat pe vector viral nereplicativ”, a anunţat Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Vaccinul AstraZeneca nu va fi primul vaccin care se bazează pe această tehnologie ce a fost autorizat la nivelul UE: în iulie 2020, compania Janssen a obținut autorizare condiționată pentru un vaccin cu aceeași tehnologie pentru prevenția Ebola.

„O evaluare atât de rapidă este posibilă deoarece EMA a avut deja la dispoziție o parte dintre date, în cadrul unui sistem de evaluare continuă. Acest sistem de evaluare continuă este rezultatul unor eforturi coordonate la nivelul Uniunii Europene pentru a face față urgenței medicale generate de pandemia COVID-19.
Astfel, EMA a putut examina, înainte de depunerea efectivă a documentației care însoțește cererea de autorizare pentru punere pe piață, o serie de informații cu privire la calitatea vaccinurilor (de exemplu informații despre compuși și despre producerea lor), dar și cu privire la rezultatele testelor de laborator”, se mai arată în comunicatul Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19.

 

Primele doze de vaccin de la Moderna au ajuns la Institutul Cantacuzino. Vineri începe a doua etapă de vaccinare anti-COVID

Prima tranșă de 14.000 de doze de vaccin de la Moderna a intrat marţi seara în România prin punctul de trecere al frontierei Nădlac 2. Miercuri dimineaţă, cele 14.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 au ajuns la Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară „CANTACUZINO”, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale și de vaccinare.

Recomandarea pentru vaccinul de la Moderna este de adiministrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vărsta de peste 18 ani.

În prezent, în Uniunea Europeană sunt disponibile două variante de vaccinuri anti-covid-19: vaccin de la BioNTech – Pfizer şi vaccin de la Moderna. Eficacitatea celor două vacinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech – Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul de la Moderna are o eficacitate de 94,1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune, încă, măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul Sars-Cov2.

Citeşte şi: Cine decide dacă vom fi vaccinați anti-Covid cu Pfizer BioNTech sau Moderna

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cu ce să stropești vița de vie ca să ai struguri parfumați și dulci. Trucul genial folosit chiar și de bunicii noștri
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Stațiunea de pe litoralul românesc care va fi revelația verii. A fost ignorată ani la rând, dar acum revine în top
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Taxa care s-a majorat și impactul resimțit de la 1 mai. Măsura a intrat deja în vigoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Vedeta din România care așteaptă primul ei copil, la un an de la divorț! Modul inedit în care le-a dat vestea fanilor
Cancan.ro
Doliu în lumea muzicii! O cântăreață consacrată a murit într-un incendiu cumplit, de 1 Mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un nou scandal în USR. Partidul se delimitează de Elena Lasconi în urma scandalului fotografiilor cu Nicușor Dan
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață