PĂCĂLELI de 1 APRILIE, râzi cu lacrimi. Vezi CELE MAI REUŞITE FARSE din lume

PĂCĂLELI de 1 APRILIE. În fiecare an, la 1 aprilie, oamenii din lumea întreagă marchează Ziua păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor, când fiecare încearcă, cu mai mult sau mai puțin succes, să-i facă o șotie colegului, prietenului, vecinului, unui membru de familie, mai exact, toată lumea păcălește pe toată lumea.

01 apr. 2016, 05:06
PĂCĂLELI de 1 APRILIE, râzi cu lacrimi. Vezi CELE MAI REUŞITE FARSE din lume

PĂCĂLELI de 1 APRILIE. Ziua de 1 aprilie este recunoscută ca Zi a păcălelilor în majoritatea țărilor lumii. Marcată mai întâi în Europa, a trecut peste ocean și s-a răspândit apoi în majoritatea țărilor de pe glob. Este totuși sărbătorită cu preponderență în Europa și în America și mai puțin de civilizațiile orientale.

Originea acestui obicei nu este cunoscută cu exactitate. Unii consideră că aceasta este legată de schimbarea anotimpului, în timp ce alții cred că provine de la adoptarea noului calendar. Ipoteza acceptată de majoritate, însă, susține că obiceiul păcălelilor de 1 aprilie a apărut în vestul Europei, pe la jumătatea secolului al XVI-lea, conform site-ului www.infoplease.com.

În vechiul calendar iulian, Anul Nou se sărbătorea la 1 aprilie, dar în 1582, papa Grigorie al XIII-lea a făcut trecerea de la vechiul calendar iulian la noul calendar, care avea să-i poarte numele — calendarul gregorian, sărbătoarea Anului Nou mutându-se de atunci pe 1 ianuarie.

PĂCĂLELI de 1 APRILIE. Oamenii au avut probleme în a se obișnui cu noua dată a acestei sărbători și au continuat să-și trimită felicitări și să-și facă urări tot pe 1 aprilie. Cei care continuau să sărbătorească Anul Nou la 1 aprilie au fost numiți „nebuni de aprilie”, de unde și denumirea de Ziua nebunilor (April Fools’ Day) sau Ziua păcălelilor. Cu timpul, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoțite adeseori de cadouri hazlii.

PĂCĂLELI de 1 APRILIE. În Franța, Ziua Păcălelilor a fost marcată pentru prima dată în secolul al XVI-lea, pe timpul domniei lui Carol al IX-lea, când s-a schimbat data Anului Nou. Atât în Franța, cât și în Belgia, Italia și Olanda, celor păcăliți li se spune ”Poisson d’Avril” (pește de aprilie). Această denumire se datorează faptului că, din punct de vedere astrologic, în aprilie soarele părăsește semnul zodiacal al „Peștilor”. De asemenea, cei păcăliți trebuie să poarte întreaga zi o hârtie în formă de pește, prinsă pe spate cu un ac de gămălie.

PĂCĂLELI de 1 APRILIE. În Germania, prima zi a lunii aprilie este considerată o zi a farselor nevinovate, iar în Anglia, ”April Fools’ Day” a început să fie sărbătorită abia prin secolul al XVIII-lea, după ce a fost importată de la germani. Celui păcălit i se spune „noddy” și trebuie să poarte o coadă atașată pantalonilor sau fustei, iar în Scoția, i se spune „April qowk” sau „April cuckoo” (cuc de aprilie), pentru că aceasta este prima pasăre care vestește sosirea primăverii. Sărbătorirea acestei zile este larg răspândită și la americani, unde cele mai populare farse sunt legatul șireturilor și înlocuirea zahărului cu sare. Această zi este marcată și în Japonia, doar că acolo i se spune „ziua păpușilor” sau „ziua bucuriei celor mici” și se respectă obiceiul de a li se oferi acestora în dar păpuși.

PĂCĂLELI de 1 APRILIE. În alte țări, această zi este sărbătorită la date diferite. Astfel, în Danemarca și în Suedia este marcată la 1 mai. În unele state din America Latină, printre care Peru, Mexic și Columbia, se sărbătorește la 28 decembrie și poartă numele ”Dia de los inocentes” (ziua celor naivi). În Iran și în unele părți din India, Ziua păcălelilor („Sizdah Bedar”) este marcată odată cu Ziua internațională Nowruz, la 21 martie, dată la care are loc, de cele mai multe ori, echinocțiul de primăvară, marcând nu doar începutul primăverii, ci și al anului nou, pentru peste 300 de milioane de persoane din Balcani, din Bazinul Mării Negre, din Caucaz, din Asia Centrală, din Orientul Mijlociu și din alte regiuni.

Vezi: BANCUL DE 1 APRILIE. Amanta: iubitule, sunt însărcinată…

La noi în țară, Ziua păcălelilor se sărbătorește începând cu secolul al XIX-lea. Potrivit site-ului www.istorie-pe-scurt.ro, se obișnuiește ca farsele să fie făcute până la ora prânzului, altfel acestea aduc ghinion păcăliciului. Tradiția spune că dacă o fată frumoasă reușește să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei. Dar nu este indicat să te căsătorești la 1 aprilie, pentru că bărbatul însurat în această zi va fi toată viața sub papucul nevestei. Copiii născuți la 1 aprilie vor avea succes pe aproape toate planurile, dar ar fi bine să stea departe de jocurile de noroc.

PĂCĂLELI de 1 APRILIE. Ziua păcălelilor este sărbătorită, în prezent, la scară largă. Chiar și presa sau site-urile internaționale pregătesc diverse farse pentru a descreți frunțile cititorilor. Mai mult decât atât, au existat și farse ”oficiale”, una dintre cele mai reușite fiind jucată de primăria orașului Koln din Germania, în 1993. Gardienii dintr-un parc central al orașului le-au spus celor care practicau jogging că tocmai a fost votată o lege conform căreia trebuia respectată o viteză de alergare de 6 km/h, nici mai mult, dar nici mai puțin, în caz contrar se vor aplica amenzi. Motivul? O altă viteză ar fi deranjat veverițele din parc, aflate în perioada împerecherii.

Un clip, semnat de BBC, realizat in 2008, a vorbit despre o specie de pinguini cu totul speciala. Pinguinii zburatori. Acestia migreaza spre tarile calde cand vine iarna la Polul Nord. Asa zisa descoperire i-a lasat pe multi cu gura cascata. Telespectatorii au ramas fascinati de mirajul imaginilor prelucrate pe computer, majoritatea luand totul ca atare chiar daca la final se specifica a este o reclama pentru aplicatia BBC Iplayer.

Producatorul de mobila IKEA le-a jucat de asemnenea, cumparatorilor o festa. Intr-un clip haios, lantul de magazine anunta inventarea unui scaun special pentru a hrani cainii. Detinatorii de animale de companie au ramas dezamagiti cand au aflat ca totul fusese o gluma.

Prin celebrarea acestei sărbători, ziua de 1 aprilie devine un prilej de bucurie și de distracție pentru toți cei care au simțul umorului, sau, așa cum spunea scriitorul Mark Twain, ”ziua de 1 aprilie este ziua în care ne amintim ce suntem în celelalte 364 de zile ale anului”.