Pace sau război: Israelienii şi Palestinienii se aşează la masa negocierilor VIDEO

Zi importantă pentru Orientul Mijlociu. Israelienii şi palestinienii vor decide, cel mai probabil astăzi, dacă pun sau nu capăt violenţelor. Statul evreu a analizat, fără să ia vreo decizie, o propunere din partea palestinienilor.

RomaniaTV.net
20 nov. 2012, 06:35

Israelul a examinat în noaptea de luni spre marţi, fără să anunţe o decizie, o propunere egipteană de armistiţiu cu Hamas, potrivit presei, cu câteva ore înaintea unei vizite a secretarului general al ONU la Ierusalim, după şase zile de bombardamente intensive asupra Fâşiei Gaza.

În pofida acestui lucru, războiul a continuat luni noaptea. Armata israeliană a bombardat din nou Fâşia Gaza iar bilanţul violenţelor a depăşit 100 de morţi şi cîteva sute de răniţi. În plus, un reporter CNN a fost întrerupt de o explozie, în timpul unei transmisii live.

Aviaţia israeliană a bombardat marţi, în oraşul Gaza, sediul Băncii Naţionale Islamice, înfiinţată pentru a contracara sancţiunile internaţionale impuse Fâşiei Gaza, controlată de mişcarea radicală palestiniană Hamas, potrivit  agenţiei Associated Press. Interiorul băncii a fost distrus. Proprietarul băncii, Suleiman Tawil , de 31 de ani, a denunţat bombardarea Băncii, precizând că el ”nu este implicat în politică”.

 

După o săptămănă de violenţe, autorităţile egiptene au făcut o propunere de armistiţiu. Acesta prevede o încetare a focului pentru 24 de ore sau chiar 48 de ore – timp în care cele două tabere ar trebui să stabilească detaliile unui acord pe termen lung. Mediatorii de la Cairo spun că negocierile sunt foarte dificile dar cred că armistiţiul este aproape.

„Cred că suntem aproape de succes dar aceste negocieri pot fi imprevizibile. Oricum, toată lumea e nerăbădătoare să pună capăt acestor violenţe”, a declarat premierul egiptean Hisham Kandil.

Liderii grupărilor palestiniene spun că sunt înclinaţi să semneze înţelegerea. Echipa de negocietori a Israelului nu a făcut însă nicio declaraţie clară. Se pare totuşi, că demnitarii evrei analizează două scemarii posibile – fie acceptă armistiţiul mediat de Egipt, fie încep o operaţiune militară terestră în Gaza.

O decizie în acest sens va fi luată, cel mai probabil astăzi. Pînă la stabilirea unui acord însă, armata israelină şi gruparea Hamas, continuă să se acate peste graniţă.

În plus, probleme au apărut în Cisiordania – unde mai mulţi protestatri palestinieni s-au bătut cu militarii evrei. Potrivit martorilor, un manifestant a fost împuşcat şi a murit.