Pacienţi COVID ţinuţi cu zilele pe targă într-un cort în curtea Spitalului Sf. Pantelimon. Rudele i-au adus o saltea

Un pacient care a fost internat cu coronavirus la Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală, a povestit miercuri la Digi24 că, după ce a stat două zile pe o targă, a sunat la rude ca să-i aducă o saltea. Într-o intervenşie la Digi 24 Fiorella Motoiu, șef UPU la unitatea medicală, a declarat că s-au luat aceste măsuri din cauza numărului mare de pacienți care vin zilnic la spital.

25 nov. 2020, 16:54
Pacienţi COVID ţinuţi cu zilele pe targă într-un cort în curtea Spitalului Sf. Pantelimon. Rudele i-au adus o saltea

Pacienţi COVID ţinuţi cu zilele pe targă la spital. Se întâmplă la Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală. Pentru că numărul pacienţilor infectaţi cu COVID-19 este tot mai mare, în curtea unităţii medicale a fost instalat un cort.

Ștefan Mihai Diaconu este unul dintre pacienţii COVID care a fost internat la Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală. El a povestit experiența prin care a trecut cât timp a fost internat într-un cort amplasat lângă Spitalul Pantelimon din Capitală. Bărbatul a spus că timp de câteva zile a dormit pe targă, la fel ca și restul pacienților, dar și că încăperea era încălzită de un „tun de căldură pe motorină”.

„Am început să mă simt rău în seara zilei de 30.10. – dureri musculare atroce, lipsă de poftă de mâncare și stare generală de rău. Peste 3 zile lucrurile s-au ameliorat însă a apărut febra și au dispărut gustul și mirosul – am fost ferm convins încă de atunci că am virusul. Au urmat zile cu un tratament dat de doctorul de familie – antibiotic, antitermice, vitamine diverse. Din păcate temperatura nu a cedat iar starea de rău s-a accentuat și a culminat cu o respirație îngreunată enorm. Mi-am măsurat cu un pulsoximetru nivelul saturației oxigenului în sânge iar valorile confirmau că am probleme.  (…) În seara zilei de 07.11. nu mai puteam deja să respir așa că am chemat ambulanța. (…) Am ajuns la spital (Sf. Pantelimon n.red.) și am așteptat aproape o oră să fiu preluat de un medic. După preluare am fost investigat rapid și profesionist de medicul de gardă – mi-au făcut și o radiografie care avea să-mi dea mai târziu o veste tulburătoare: virusul mi-a furat 50% din capacitatea pulmonară. După finalizarea acestor investigații sumare, care au inclus și un test covid suplimentar (al cărui rezultat a ajuns la spital în 11.11), am fost mutat cu tot cu bagajul pe care apucasem să-l iau de acasă într-un cort cu suspecți de covid”, a povestit Ștefan Mihai Diaconu, pe Facebook.

Citeşte şi: Adrian Marinescu, despre imaginile dramatice surprinse la Matei Balş: Vedem o realitate a acestor zile

Bărbatul a spus că a rămas şocat să vadă că pacienţi COVID erau ţinuţi pe tărgi cu zilele.

„Aici am avut un șoc masiv: nu existau paturi ci tărgi…da, tărgi din alea cu care 2 persoane sănătoase transportă un rănit. Am îndurat chinuri groaznice timp de 2 zile cât am stat pe targă (am avut noroc cu fratele meu care mi-a adus o saltea)…să mă ridic era un chin pentru că, surpriză, targa nu avea stabilitate și se prăvălea peste tine dacă încercai să te dai jos…am dezvoltat o schemă cu mâna pusă pe jos, într-o parte, în mizeriile de pe jos, pentru a putea să mă ridic și să plec la toaletă – am mai avut și diaree iar din 30 îm 30 minute eram pe wc…oooooooo, wc-ul! Ăsta era situat ÎN SPITAL!!! La 15 metri distanță de cort. Nu vă imaginați ce crize de tuse am dezvoltat datorită diferențelor termice – mi-am tușit sufletul, așa de tare a durut”, a mai scris pacientul.

„Încăperea era încălzită de un „tun de căldură pe motorină”

„În cort încălzirea este magistral realizată de incompetenții de la ISU: tun de căldură pe motorină!!! Pe motorină oameni buni, cu noxe și gaze arse care pătrund la bolnavii cu afecțiuni respiratorii!!! (…) Tun de căldură care nu are un ciclu de încălzire adecvat pentru așa ceva…e bun poate pentru situațiile de urgență dar în nici un caz PENTRU TRATAREA BOLNAVILOR DE COVID. Vă puteți imagina cum transpiram toți și cum ne feream să ieșim să ne facem nevoile, în wc-ul ăla infect care nu era curățat de personalul de la Sf.Pantelimon – trebuia să le atragi atenția în repetate rînduri și se uitau la tine ca și cum ai fi fost vinovat că ești acolo….. ieșeau din spital asistenți, alții față de cei care ne tratau, dezumanizați, roboți și oameni fără suflet. În miez de noapte, lângă cort, la țigară, își urlau efectiv preformanțele și frustrările sexuale, neținând cont de faptul că în cortul de lângă sunt oameni care au nevoie de odihnă și liniște”, a mai povestit Ștefan Mihai Diaconu, pe Facebook.

Pacient COVID: Veneau în cort și amenințau cu externarea sau cu privarea de oxigen

Bărbatul a povestit că a refuzat să fie transferat la alt spital din ţară.

„Se plâng nenorociții că nu mai au locuri dar dacă-i cauți în detaliu vei rămâne șocat – au locuri!!! M-am chinuit, în starea asta, să găsesc un loc potrivit pentru mine, undeva….dar nu la Pucioasa, la Oltenița sau Agigea…parcă erau turbați noaptea. Veneau în cort și amenințau cu externarea sau cu privarea de oxigen dacă nu acceptăm să plecăm….cum Dumnezeu să plecăm departe de familie? Familie care ne-a pus la dispoziție și medicamentele lipsă….da, medicamente lipsă – au rămas fără antibiotice și vitamina C injectabilă 2 zile la rând!!! Sunt și oameni singuri săracii care nu au rude sau alte soluții…ăștia ce fac??
Am suportat și intervenția nefericită a unei asistente care pur și simplu este incompetentă: m-a înțepat în mână pentru o recoltare de sânge direct din venă de numai puțin de 40 ori!!! Nu exagerez cu nimic, am martori colegii de suferință din cort. Durerea este îngrozitoare și în mod cert am rămas cu sechele fizico-psihice în urma acestei experiențe. La externare trebuia să mai fac un test din ăsta….nu au reușit să mă înduplece – am refuzat categoric orice invazie fizică.
Am ajuns acasă în dimineața zilei de 18, după 11 zile de chin continuu…primul lucru a fost dușul cu apă fierbinte…nu vă imaginați cum este să nu te poți spăla 11 zile „, a mai scris pacientul Ștefan Mihai Diaconu, la Digi24.

 

Pacienţi COVID ţinuţi cu zilele pe targă la spital. Ce spune conducerea spitalului

Doctorul Fiorella Mitoiu, şefa Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Sf. Pantelimon, a precizat că s-a ajuns în această situaţie pentru că numărul pacienților COVID este tot mai mare.

„Sunt tot mai mulți pacienți care se adresează camerelor de gardă, UPU are posibilitatea de până la 27-30 de paturi, iar noi avem zilnic peste 30-40 de pacienți care ajung în UPU cu nevoi de oxigen”, a explicat medicul.

Dr. Fiorella Mitoiu a mai spus că pacientului în cauză „i s-a oferit de trei ori posibilitatea să plece în spitale suport COVID sau spitale COVID, însă dânsul a refuzat. A refuzat la Pucioasa, la Agigea, la Oltenița”.

 

Imagini dramatice la Institutul Balș din Capitală: Pacienții se luptă pentru viața lor și primesc oxigen pe holurile spitalului

Imagini dramatice au fost surprinse pe holurile Institutului Matei Balș din Capitală. Pacienți COVID sunt ținuți în paturi pe holuri fiindcă medicii nu mai au unde să-i țină. Toate secțiile pentru pacienții cu coronavirus sunt ocupate, iar aceasta pare să fie singura variantă.


„Cam așa arată holurile spitalului Matei Bals cu bolnavi de Covid, este înspăimântător, nu mai au pe unde să îi așeze, pacienții stau pe scaune la oxigen, sunt internați pe paturi de campanie. Terapia intensivă s-a mutat pe holuri. Nici nu vreau să vă spun ce muncă duc medicii, de dimineață nu i-am văzut să bea un pahar de apă. Oameni buni, trebuie să înțelegem că sistemul sanitar nu mai are cum să facă față, cât de curând intră în colaps, dacă nu e deja”, a scris Constantin Vasile Ifteme pe Facebook.

Pacienți COVID aflați în stare gravă, care au nevoie de oxigen, sunt înghesuiți pe holuri și se luptă pentru propriile vieți cu ultimele puteri. Aceasta e realitatea tristă cu care se confruntă România în momentul de față, în timp ce cadrele medicale de la multe spitale din țară avertizează că situația se va înrăutăți.