Pacienţi cu covid, morţi cu infecţii nosocomiale în spitalul de campanie inaugurat de Iohannis

Cinci pacienți cu Covid au murit cu infecții nosocomiale în spitalul Militar ROL 2 Otopeni, inaugurat de Klaus Iohannis în luna martie 2020, potrivit jurnaliştilor de la Libertatea.

04 ian. 2021, 12:41
Pacienţi cu covid, morţi cu infecţii nosocomiale în spitalul de campanie inaugurat de Iohannis

Pacienţi cu covid, morţi cu infecţii nosocomiale în spitalul de campanie inaugurat de Iohannis. Este vorba despre cinci persoane care au murit în luna noiembrie, în spitalul Militar ROL 2 de la Otopeni.

„De-a lungul pandemiei, spitalul ROL 2 de la Otopeni a mai trecut printr-un proces de modernizare și refacere a circuitelor medicale, lucrări desfășurate în luna iulie. S-au îmbunătățit pavilioanele pentru pacienți și secția de Anestezie Terapie-Intensivă, care are 23 de paturi”, potrivit unei anchete Libertatea. 

Pacienţi cu covid, morţi cu infecţii nosocomiale în spitalul de campanie inaugurat de Iohannis. Declaraţiile cutremurătoare ale medicilor

„Aici, ca și în celelalte spații din oraș ale Spitalului Militar Central, întotdeauna în epicrizele pacienților (n.r. epicriza este unul dintre documentele medicale care descriu notațiile medicilor asupra stării și tratamentului) sunt menționate doar bronhopneumonii nespecifice, deși există analize de microbiologie ce identifică germenii ce au declanșat infecțiile. Niciodată nu sunt trecute în dosarele medicale”, au mărturisit surse din personalul medical.

Medicii militari au mai precizat că noua clinică ROL 2, care funcționează ca secția externă ATI/COVID a SMC, a ajuns să fie contaminată cu bacterii multirezistente la tratamentele cu antibiotice. Potrivit personalului medical, acești germenii reduc drastic șansele de recuperare a bolnavilor.

Citeşte şi A murit pe un pat de Terapie Intensivă chiar sub ochii fiicei ei. Fotografia care îţi dă fiori

„Providencia, Acinetobacter, Klebsiella, Pseudomonas sunt germenii multirezistenți care sunt identificați cel mai des în probele prelevate de la pacienții intubați. Sunt cei care declanșează suprainfecții pulmonare care sunt fatale unor bolnavi care sunt răscoliți deja de infecția cu noul coronavirus”, au explicat sursele militare.

Chiar dacă secția ATI ROL 2 a fost renovată la începutul lui 2021, susțin acestea, nu reprezintă o garanție dacă nu sunt respectate măsurile de prevenție a infecțiilor asociate actului medical.

„Personal epuizat sau fără experiență, adus din alte specialități ori nou angajat neinstruit crește riscul de IAAM”, completează medicii militari, care consideră că, în România, „singurele Terapii Intensive sigure sunt cele care deservesc chirurgia de transplant sau chirurgia cardiovasculară. Ne referim la acele secții ATI ce funcționează în institute, nu în spitale”.

„Prezența mai multor pacienți cu infecții nosocomiale care nu pot fi izolați din motive de spațiu impune oprirea internării altor pacienți pentru a permite cât mai urgent oprirea activității pentru dezinfecție”, spun ei.

Noul campus medico-militar Covid al Spitalului Militar Central a fost amplasat în curtea Institutului de Geriatrie „Ana Aslan” din Otopeni și a fost inaugurat în prezența premierului Ludovic Orban și a președintelui Klaus Iohannis, pe 28 martie 2020.

„Tocmai am vizitat acest spital, care, în timp record, a fost asamblat aici, în această locație, un spital militar care este pregătit să primească pacienții care vor fi trimiși aici cu simptome de COVID-19. Este impresionant ce au reușit militarii și cu personalul medical militar să realizeze în puține zile.

Am vizitat toate secțiile. Spitalul încă nu este dat efectiv în funcțiune, dar este gata pregătit și în următoarele ore va primi toate acreditările și va intra în funcțiune. Iată, deci, că suntem pregătiți. România este pregătită pentru a face față cât se poate de bine acestei epidemii”, a spus Iohannis în timpul vizitei la ROL 2 de la Otopeni.