Klaus Iohannis şi-a schimbat radical abordarea faţă de COVID-19. „Simpla răceală” care a dus la decretarea stării de urgenţă

Klaus Iohannis şi-a schimbat radical discursul în privinţa COVID-19. În februarie, preşedintele spunea că boala infecţioasă genera "doar simptome uşoare, dureri în gât, tuse şi febră, ca în orice răceală". O lună mai târziu, Iohannis decreta starea de urgenţă din cauza pandemiei generate de noul coronavirus, iar acum face periodic declaraţii pentru a le transmite românilor cum să se protejeze de virusul SARS-COV-2.

30 dec. 2020, 10:43
Klaus Iohannis şi-a schimbat radical abordarea faţă de COVID-19. „Simpla răceală” care a dus la decretarea stării de urgenţă

Cum şi-a schimbat Klaus Iohannis abordarea faţă de COVID-19. La sfârşitul lunii februarie, preşedintele spunea că „nu există niciun motiv real de panică”.

„Dragi români, este normal să tratăm cu toată seriozitatea situaţia generată de apariţia cazurilor de coronavirus în Europa şi de confirmarea unui caz pe teritoriul României, dar nu există niciun motiv real de panică.

Infecţia cu acest virus provoacă în marea majoritate a cazurilor doar simptome uşoare, dureri în gât, tuse şi febră, ca în orice răceală”, era mesajul postat pe 27 februarie, pe Facebook, de Klaus Iohannis, după apariţia primului caz de COVID-19, când se încerca organizarea de alegeri anticipate, conform Mediafax.

La acea vreme, preşedintele spunea că s-a interesat de starea de sănătate a celor 30 de persoane infectate cu COVID-19.

„Mai exact, mai mulţi dintre ei nu au niciun fel de simptom. Mai mulţi dintre ei au simptome foarte uşoare, de tip răceală. Câţiva au simptome de tip gripă. Până şi persoanele mai vârstă, care au şi alte probleme de sănătate, au o stare generală acceptabilă. Asta ca să demitizăm un pic boala, fiindcă am citit câteva articole ieri, unde se vorbea despre un virus ucigaş, într-o manieră foarte apocaliptică”, menţiona Klaus Iohannis.

Cum şi-a schimbat Klaus Iohannis abordarea faţă de COVID-19. De la „o simplă răceală” la „această grea încercare”

Pe 16 martie, preşedintele Klaus Iohannis vorbea deja despre necesitarea aplicării celor „mai drastice măsuri” şi instituia starea de urgenţă.

„Ne aflăm într-o situaţie cu care omenirea nu s-a mai confruntat în istoria recentă. Vom trece cu bine prin această grea încercare dacă luăm imediat cele mai drastice măsuri şi înţelegem cu toţii că severitatea lor este pe măsura gravităţii perioadei pe care o traversăm. Începând de astăzi se instituie starea de urgenţă pe întreg teritoriul României, pe o durată de 30 de zile”, anunţa Iohannis.

Starea de urgenţă din România s-a încheiat pe 14 mai, iar ulterior fiind instituită starea de alertă. Restricţiile au fost mult diminuate.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: „Voi solicita revocarea acordului MAI-BOR. Staţi acasă, altfel după Sărbători vom avea înmormântări”. Reacţia BOR

La data de 11 iunie, preşedintele Klaus Iohannis a făcut o declaraţie controversată:

„Epidemia este între noi, virusul este în comunitate. Orice raţiune normală ne spune să fim precauţi. În faţa unei boli eşti precaut sau eşti prost, una din două”, a afirmat şeful statului.

Ulterior, preşedintele şi-a cerut scuze.

„Nu am dorit să lezez pe nimeni, am încercat să atrag atenţia asupra încercării de manipulare”, a precizat Iohannis.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: „În faţa bolii ori eşti precaut, ori eşti prost”

Pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, Klaus Iohannis spunea că din păcate, prea multe persoane mor zilnic din cauza noului coronavirus.

„Pandemia, din păcate, este cu noi. Chiar dacă în ultimele zile avem relativ mai puţine persoane infectate, nu putem să spunem că lucrurile stau bine. Avem, din păcate, foarte multe persoane la Terapie Intensivă. Avem, din păcate, prea multe persoane decedate în fiecare zi. Aşadar, dragi români, vă rog să vă feriţi de boală şi să-i feriţi şi pe ceilalţi de boală! Nu-i de joacă”, spunea Klaus Iohannis pe 24 decembrie.

Citeşte şi: Bilanţul vaccinării anti-COVID 29 decembrie 2020. Doar 700 de persoane vaccinate în a treia zi