Pacienţii cu boli cronice vor putea fi programaţi la vaccinare de orice medic care îi are în evidenţă, nu doar de către cel de familie

Decizia a fost luată în condițiile în care cele mai multe probleme de la debutul celei de a doua etape a campaniei de vaccinare, de vineri, au fost legate de programarea pacienților cu boli cronice.

17 ian. 2021, 14:54
Pacienţii cu boli cronice vor putea fi programaţi la vaccinare de orice medic care îi are în evidenţă, nu doar de către cel de familie

Pacienții cu afecțiuni cronice vor putea fi înscriși în platforma de programări pentru vaccinarea împotriva COVID-19 și de către medicii specialișt, nu doar de către medicii de familie, a anunțat duminică Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), anunţă Hotnews.

Conform STS, persoanele cu afecțiuni cronice pot opta pentru următoarele metode de programare în plaformă:

1. Individual, direct în platformă

2. Prin intermediul unui aparținător – pot fi înscrise și programate maximum 9 persoane incluse în a II-a etapă, prin Adaugă beneficiar

3. Prin intermediul direcțiilor de asistență socială

4. Prin intermediul medicului cu pacienți cu afecțiuni cronice. Acesta poate înscrie și programa persoane cu afecțiuni cronice sau poate doar să le înscrie, urmând ca acestea să se autentifice pe baza CNP și să se programeze individual. În acest caz, nu este obligatorie interogarea bazei de date a CNAS.

5. Telefonic, în Call Center, la numărul 021.414.44.25

Reprezentanții STS au explicat că, dacă până acum pacienții cu boli cronice puteau fi programați la vaccinare doar de către medicii de familie, acum un pacient cu astfel de afecțiuni poate fi înscris de către orice medic care îl are în îngrijire, din sistemul public sau privat.

Pacienţii cu boli cronice au avut probleme la programarea pentru vaccinare

Aceasta, în condițiile în care cele mai multe probleme de la debutul celei de a doua etape a campaniei de vaccinare, vineri, au fost legate de programarea pacienților cu boli cronice.

Mulți dintre pacienții cu boli cronice care au încercat să se programeze pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în prima zi în care s-a dat drumul la înscrierile pentru etapa a doua nu au reușit să facă acest lucru, fie din cauza blocării platformei, fie din cauză că, deși suferă de ani de zile de o boală cronică, platforma nu le-a permis să se înscrie în etapa a doua a campaniei de vaccinare, a explicat pentru sursa citată Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune și vicepreședintele Alianței Pacienților Cronici din România.

În această etapă a campaniei de vaccinare se pot vaccina bolnavii cronici diagnosticați cu una dintre următoarele afecțiuni, luați în evidență:
Diabet zaharat
Obezitate
Alte boli metabolice, inclusiv congenitale
Afecțiuni cardiovasculare
Afecțiuni renale
Afecțiuni oncologice
Afecțiuni pulmonare
Afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down
Afecțiuni hepatice moderate/severe
Afecțiuni autoimune

Citeşte şi: Streinu Cercel despre efectele vaccinului. Ce se întâmplă în organism la o săptămână după imunizare

 


loading...