Pacienţii cu forme rare ale unor boli vor beneficia de tratament cu molecule noi

Pacienţii care suferă de forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, bolile endocrine, leucemia şi bolile neurologice degenerative vor beneficia de tratament cu molecule noi.

02 iul. 2014, 13:41
Pacienţii cu forme rare ale unor boli vor beneficia de tratament cu molecule noi

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, ministrul Nicolae Bănicioiu a semnat ordinul privind prescrierea medicamentelor aferente denumirilor comune internaţionale prevăzute în Lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial 489 din data de 1 iulie 2014.

Documentul aprobă protocoalele terapeutice de prescriere a celor 17 molecule fără echivalent terapeutic care au fost introduse pe lista de medicamente compensate şi gratuite în luna mai a acestui an. Este vorba despre denumirile comune internaţionale: Ambrisentanum, Stiripentol, Pasireotidum, Clofarabinum, Nelarabinum, Decitabinum, Trabectedinum, Ofatumabum, Dasatinibum, Nilotinibum, Everolimus, Ruxolitinibum, Bosentanum, Tafamidis, Romiplostimum, Sapropterinum, Plerixafor.

„Aşa cum am promis, am finalizat cadrul legislativ necesar pentru actualizarea, în premieră, a listei de medicamente compensate şi gratuite după şapte ani. Astfel, pacienţii vor putea beneficia de tratament inovativ cu 17 molecule noi orfane, din care 9 sunt pentru tratamentul afecţiunilor oncologice”, a declarat ministrul Sănătăţii, potrivit comunicatului de presă.

Cele 17 protocoale terapeutice au fost realizate de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii şi prevăd metodologiile şi criteriile de includere şi excludere din tratamente, indicaţiile pentru cele 17 molecule noi, precum şi medicii care pot prescrie aceste medicamente (exemplu: medic pneumolog).

Protocoalele mai prevăd modificarea dozelor cauzate de reacţiile alergice şi monitorizarea terapeutică a medicamentelor şi cea privind răspunsul la tratament.

Totodată, mai sunt precizate şi criteriile de întrerupere a tratamentului, dar şi condiţiile de reluare ale acestuia. Sunt incluse şi investigaţiile care trebuie recomandate pentru iniţierea terapiei. Dozele care trebuie să fie administrate pentru fiecare afecţiune sunt de asemenea prevăzute în actul normativ.

Citeşte şi MS a pus în dezbatere proiectul privind protocoalele terapeutice de prescriere a medicamentelor orfane