Pacienţii infectaţi cu tulpina indiană pot rămâne cu sechele grave. Rezultatele alarmante ale celui mai recent studiu

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, pacienţii infectaţi cu tulpina indiană a coronavirusului pot rămâne cu sechele grave după vindecare. Specialiştii avertizează că tulpina indiană ar putea să devină dominantă la nivel mondial.

21 iun. 2021, 11:50
Pacienţii infectaţi cu tulpina indiană pot rămâne cu sechele grave. Rezultatele alarmante ale celui mai recent studiu
Pacienţii infectaţi cu tulpina indiană pot rămâne cu sechele grave. Rezultatele alarmante ale celui mai recent studiu

Pacienţii infectaţi cu tulpina indiană ar putea rămâne cu sechele grave la nivelul scoarţei cerebrale, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din Marea Britanie. Aproximativ 782 de voluntari au fost analizaţi de oamenii de ştiinţă.

Pacienţii infectaţi cu tulpina indiană pot rămâne cu sechele grave

Citeşte şi Raed Arafat avertizează: „Dacă nu continuăm vaccinarea anti-covid, e un pericol varianta delta”

Specialiştii avertizează că varianta indiană a coronavirusului ar putea să devină dominanţă la nivel mondial, această nouă mutaţie fiind mai agresivă şi rezistentă la vaccinurile existente pe piaţă. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din Marea Britanie, pacienţii infectaţi ar rămâne cu sechele la nivelul scoarţei cerebrale, conform Reuters, citată de evz. 

Participanţii la studiu au fost supuși scanărilor cerebrale înainte de pandemie. Pentru a putea face o comparație înainte și după, cercetătorii au invitat 394 de de persoane care s-au vindecat COVID-19 să revină pentru scanări ulterioare. De asemenea, au fost studiaţi şi 388 de voluntari sănătoși. Cei mai mulți dintre cei care s-au vindecat de coronavirus au avut doar simptome ușoare până la moderate sau niciun simptom, în timp ce 15 au fost spitalizați.

Oamenii de ştiinţă au semnalat pierderi „semnificative” de substanță cenușie în regiunile creierului, legate de miros și gust – girusul parahippocampal stâng, cortexul orbitofrontal stâng și insula stângă. Unele dintre regiunile creierului afectate sunt, de asemenea, responsabile cu memoria experiențelor care evocă reacții emoționale. Au menționat cercetătorii, conform sursei citate.

Modificările funcțiilor cerebrale nu au fost observate în grupul care nu fusese infectat. Oamenii de ştiinţă au spus că sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă pacienţii care s-au vindecat de COVID-19 vor avea probleme pe termen lung cu capacitatea lor de a-și aminti evenimente care evocă emoții.

Alexandru Rafila a declarat că în această toamnă virusurile gripale ar putea circula mai intens, faţă de anul trecut când aproape că nu a existat circulaţia acestora datorită măsurilor de prevenţie pe care populaţia le-a respectat. Specialistul atrage atenţia asupra faptului că vaccinarea gripală va fi utilă în contextul în care imunitatea în rândul populaţiei faţă de infecţia gripală este mult mai scăzută comparativ cu anul trecut. ” Mulţi dintre cei care s-au vaccinat sunt îndoiţi de utilitatea vaccinării pentru că nu a existat circulaţia virusurilor gripale, Eu cu familia mea ne vom vaccina”, precizează medicul.

Citeşte şi Zeci de mii de doze de vaccin AstraZeneca din România vor expira peste câteva zile. Valeriu Gheorghiţă explică ce se întâmplă cu serurile


loading...
Partenerii noștri