Zeci de mii de doze de vaccin AstraZeneca din România vor expira peste câteva zile. Valeriu Gheorghiţă explică ce se întâmplă cu serurile

România avea în stocuri, la finele săptămânii trecute, aproape şase milioane de doze din toate cele patru tipuri de vaccin anti-COVID folosite în campania de imunizare. Dintre acestea 35.000 de doze de vaccin de la compania AstraZeneca urmează să expire pe data de 30 iunie.

20 iun. 2021, 22:21
Zeci de mii de doze de vaccin AstraZeneca din România vor expira peste câteva zile. Valeriu Gheorghiţă explică ce se întâmplă cu serurile

Zeci de mii de doze de vaccin AstraZeneca din România vor expira în câteva zile, a declarat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

„Noi încercăm să distribuim – ele sunt de fapt doze care se regăsesc la nivelul direcțiilor de sănătate publică, în centrele regionale de depozitare și în centrele de vaccinare. Sunt doze care au fost distribuite cu mult timp în urmă, însă ca urmare a scăderii importante a numărului de persoane care se vaccinează cu acest vaccin, evident că aceste doze au un risc de a ieși din termenul de valabilitate în perioada următoare. Tocmai de aceea, pentru noi este important la acest moment să creștem capacitatea de stocare, dar, pe de altă parte, să evităm să iasă din valabilitate aceste doze”, a afirmat Valeriu Gheorghiță, duminică, la Digi24.

Citeşte şi: Medicii şi asistentele care nu se vaccinează vor plăti testele din propriul buzunar. Ministrul Sănătăţii: „Avem în gând pacientul”

Valeriu Gheorghiţă anunţă că zeci de mii de doze de vaccin AstraZeneca din România vor expira peste câteva zile. Ce variante iau în calcul autorităţile

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a spus că aceste doze ce urmează să expire trebuie să fie redistribuite fie la nivel european, fie să intre în mecanismul de revânzare sau de donație.

„Este etic și este firesc să beneficieze de vaccinuri cei care își doresc să se vaccineze, care au nevoie de ele și sunt țări terțe care nu au avut un acces atât de bun, atât de facil la vaccinuri cum a avut România, ca și celelalte țări europene, și tocmai de aceea este important să susținem și celelalte țări, pentru a egaliza accesul la vaccin”, a explicat Valeriu Gheorghiță, conform Digi24.

Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care România poate vinde și dona doze de vaccin.

România a primit de la debutul campaniei de vaccinare în jur de 16 milioane de doze de vaccin și a utilizat aproape 60 la sută dintre acestea, a precizat dr. Valeriu Gheorghiţă.

Citeşte şi: Ioana Mihăilă, avertisment despre noua tulpină COVID şi valul patru al pandemiei. „Ne uităm cu destul de mare îngrijorare la cum cresc incidenţele în Marea Britanie şi în Germania”

 


loading...
Partenerii noștri