Pactul pentru Tineri ajunge la Mureș, județ fruntaș la numărul de mame minore

Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) organizează joi, 28 martie 2024, la Liceul Teoretic “Bolyai Farkas” din Târgu Mureș, începând cu ora 10:30, dezbaterea publică din cadrul programului național pentru reducerea abandonului școlar „Pactul Pentru Tineri”, în parteneriat cu Ministerul Educației, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și UNICEF, cu susținerea sponsorului principal OMV Petrom și a partenerului media principal Euronews România.
Filip Stan
26 mart. 2024, 19:03
Pactul pentru Tineri ajunge la Mureș, județ fruntaș la numărul de mame minore

”Pactul pentru Tineri” reprezintă cea mai amplă coaliție de forțe cu rezultate notabile pentru reducerea abandonului școlar cauzat de sărăcie, consum de substanțe, maternitate juvenilă sau bullying. În cadrul programului au fost organizate 10 dezbateri publice județene la care au participat peste 2.500 de profesori, elevi, părinți, reprezentanți ai ONG-urilor, consilieri școlari, oficialități interesați de găsirea de soluții care să contribuie la diminuarea acestui fenomen. Peste 1.500 de elevi și profesori au avut aport în cele peste 80 de ateliere situaționale organizate în continuarea dezbaterilor, o inițiativă care a contribuit semnificativ la înțelegerea cauzelor de abandon școlar, cu care se confruntă cu predilecție școlile din mediul rural, dar și la identificarea soluțiilor de reîntoarcere la școală a copiilor care au abandonat școala.

Campania „Clasa M. Clasa Mamelor minore”, parte componentă a programului ”Pactul pentru Tineri”, derulată în 2023, a generat conștientizare și dezbatere la nivelul întregii societăți, dar mai ales rezultate, acțiuni concrete menite să schimbe viitorul acestor copile devenite prea devreme femei. În urma acestei campanii, s-au realizat modificări legislative semnificative prin instituirea primei burse pentru mamele minore, cu condiția continuării studiilor, în valoare de 700 lei/lună. De asemenea, a fost modificat Codul Penal prin legea 217/2023, cu privire la actul sexual cu un minor, mediatizat ulterior ca mesaj de interes public. „Clasa M. Clasa Mamelor minore” a câștigat la Gala Romanian PR Award premiile Golden Award for Excelence la categoria Public Affairs & Advocacy & Lobby și Silver Award for Excelence la categoria Organizații non-guvernamentale. Societate civilă, precum și Gold Award la COMMA.

Dezbaterea organizată de CONAF în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș va fi cu atât mai relevantă, având în vedere statisticile alarmante publicate de Institutul Național de Statistică (INS), care indică existența în județul Mureș a celui mai mare număr de mame minore – 887 de cazuri, din totalul de peste 16.821 de mame minore în România în anul 2022. Conform studiilor niciuna dintre mamele minore sau adolescente consultate nu mai frecventa școala în perioada când a rămas însărcinată.

”Conform raportărilor INS, România este într-un risc de sărăcie și excluziune socială de 34%, ceea ce înseamnă că unul din trei oameni este împins la marginea societății de către un sistem ce nu ține pasul cu nevoile vremurilor pe care le trăim. 85% dintre adolescentele care au devenit mame în anul 2021 provin din mediul rural, cu alte cuvinte, din punct de vedere statistic, fenomenul care a urcat România în topul european, copii născuți de mamele minore se asociază, din punct de vedere statistic cu starea de sărăcie, consilierea și educația sexuală deficitară.

Abuzurile fizice și sexuale declanșează fenomene de izolare socială, aruncând familiile sub pragul sărăciei. În spatele fiecărui abuz, al fiecărei fete excluse din sistemul educațional stă o dramă cu ecouri profunde, o familie aflată în deprivare materială și socială severă și ceea ce facem prin Pactul pentru Tineri este să tragem de odgonul unei corăbii în derivă.

Calibrăm un sistem, îl aliniem unor principii superioare, cristalizăm idei și deschidem canale cu decidenții, dar pentru a transforma societatea, trebuie ca fiecare entitate, fiecare organizație, fiecare om în definitiv, să depună efortul de a acționa. Sistemul educațional are nevoie de resurse materiale și programe funcționale, dar în spatele lor trebuie să stea o societate conștientă că este responsabilă pentru fiecare membru al său, pentru fiecare adolescent sau adolescentă” a declarat Cristina CHIRIAC, președinta CONAF.

Ultimele date statistice, publicate de INS, relevă faptul că în ultimii doi ani, absența unor programe relevante, deprivarea materială și socială, lipsa consilierii și a educației sexuale au avut un impact negativ în câteva județe (Suceava, Brașov și Mureș) în ceea ce privește numărul adolescentelor care au devenit mame.

Aceasta este a unsprezecea dezbatere publică organizată de CONAF în cadrul programului național „Pactul pentru Tineri”, după evenimentele anterioare desfășurate cu succes în județele Iași, Botoșani, Neamț, Bacău, Vaslui, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Mehedinți, Dolj. Ca urmare a eforturilor concertate, în anul școlar 2022-2023, în județul Iași, județul unde a avut loc prima dezbatere, în urmă cu 1 an, numărul elevilor care au abandonat școala a scăzut cu 37% comparativ cu anul școlar precedent (conform datelor de la Ministerul Educației).

Acest succes este dovada că sinergia dintre factorii de decizie la nivel politic, organizațiile neguvernamentale, instituțiile de învățământ, mediul de afaceri, și comunitatea locală este absolut necesară pentru a asigura tinerilor reinserția, precum și accesul la o educație incluzivă și de calitate.

Evenimentul va fi moderat de Adriana Stoian – jurnalist și realizatorul emisiunii Euro Educație la Euronews România. În calitate de speakeri vor mai participa la conferință: Cristina Chiriac – președintă CONAF, Ligia DECA – Ministru al Educației, Dumitrița GLIGA – Președintă a Comisiei pentru învățământ a Camerei Deputaților, Rareș Petru ACHIRILOAIE – Președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Francisc Oscar GAL – Subsecretar de stat Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Zoltán SOÓS – Primar al Municipiului Târgu Mureș, Ciprian DOBRE – Prefect Mureș (TBC), Paula Maria DĂRĂBAN – Inspector Școlar General ISJ Mureș, Adriana CERGHEDI – Director CJRAE Mureș, Radu POP – Expert Prevenire Agenţia Naţională Antidrog, Alina CREŢU – Director Executiv Asociația Forumul Agricultorilor si Procesatorilor Profesioniști din Romania, Bogdan ANDONE – Președinte al CJE Mureș.

Toți cei care doresc să se implice, să participe la Pactul Pentru Tineri, sunt invitați să trimită un email la adresa [email protected]

Despre Pactul pentru Tineri:

#PactulPentruTineri este programul național pentru reducerea abandonului școlar, inițiat de CONAF în parteneriat cu Ministerul Educației, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și UNICEF, cu susținerea sponsorului principal OMV Petrom.

Parteneri: Asociația SAMAS, Asociația pentru Valori în Educație, Asociația WeHelp, Asociația Un Pas Spre Educație, Căminul Felix, Asociația Educație și Viitor, Uniunea Studenților din România, Fundația pentru Educație și Vocație, Asociația Părinților Isteți, Asociația Fii Om, World Vision România, Consiliul Național al Elevilor.

Parteneri media: AGERPRES, Antena 3 Constanta, Antena3 Valcea, Profit News TV, Realitatea.NET, Capital România, AUTO BILD, BiziLive.tv, CursDeGuvernare.ro, Chindia Media, City Press TV, Clubantreprenor.ro, e-femeia.ro, EM360, Evenimentul Regional al Moldovei, Focus Energetic, Infofinanciar Romania, Televiziunea GRUP IUBIM Brașovul – TV IBv-Channel, La Pas Prin Brașov, Masini si Utilaje pentru Constructii, Revista Biz, Revista CARIERE, Săptămâna Financiară, Transilvania 365, Ultima oră, Vocea Vâlcii, Wall-Street.ro, Revista PSYCHOLOGIES, Energynomics, Transilvania Business, Financial Intelligence, Spot Media, Trafic Media și GOVNET, Fonduri Structurale, Itsy Bitsy.

Despre CONAF:

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai puternică confederație din România care militează pentru eficientizarea dialogului cu autoritățile, conlucrarea pentru elaborarea de politici publice care să conducă la creștere economică sustenabilă și sprijină antreprenorii, recunoscându-le meritele. CONAF reprezintă cea mai mare entitate de acest gen din România, o organizație care promovează și susține antreprenoriatul românesc, lucru fără precedent, care deschide orizonturi de colaborare și cooperare atât pe plan intern cât și internațional. CONAF a luat ființă̆ ca urmare a necesitații de a crea o cultură antreprenorială modernă, sustenabilă și echitabilă, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci și pentru întregul mediu de business. CONAF are în componența sa 2 federații, 12 patronate, 20 asociații, 27 sucursale și peste 5.500 de companii, peste 170.000 de angajați.

CONAF organizează̆ evenimente importante pentru societatea românească̆, centrate pe educație continuă, conștientizare și găsire de soluții pentru probleme și domenii de larg interes public. Dezvoltă și finalizează proiecte naționale cu un impact puternic, atât pentru societate, cât și pentru strategiile de dezvoltare ale autorităților centrale și locale.

Printre proiectele CONAF, amintim „Pactul pentru Tineri”, „Maratonul pentru Educație Antreprenorială” „DigitalUP” „Pactul pentru Muncă” – în parteneriat cu FPPG, „Pactul pentru Educație Antreprenorială” și seria de dialoguri deschise, „Turismul Românesc: Între impas și oportunitate”, ce au generat pe lângă̆ ecourile în spațiul public, decizii legislative schimbări pozitive de mentalități. Sute de speakeri și mii de antreprenori au dezbătut în cele mai importante orașe românești, cele mai stringente probleme, în scopul găsirii soluțiilor optime și celor mai bune strategii de viitor.

CONSILIUL DIRECTOR CONAF: Cristina Chiriac, președintă; Dana Nuță, prim-vicepreședintă; Anca Damour, vicepreședintă; Alina Gamauf, vicepreședintă; Camelia Șucu, vicepreședintă,; Tatian Diaconu, vicepreședinte; Marius Ghenea, vicepreședinte; Nicoleta Munteanu, vicepreședintă; Gabriela Montoiu, vicepreședintă; Hildegard Brandl, vicepreședintă; Corneliu Bodea, vicepreședinte; Amalia Năstase, vicepreședintă; Viorica Pușcaș, vicepreședintă

 

Spynews
Star Matinal. Nick Rădoi, primele declarații după cele patru operații dificile suferite. Milionarul a revenit în România: "Au fost niște momente foarte grele..." / VIDEO
Bzi.ro
Prețuri halucinante la concertul Coldplay! Cât a plătit un bucureștean pentru două ape, două doze de Cola Zero și popcorn
Fanatik.ro
Insula din Mediterană unde româna este una dintre cele mai vorbite limbi. Este un paradis turistic pentru români și nu numai
Capital.ro
Permisul de conducere se SCHIMBĂ la 2 ANI. Decizia care se va aplica în toată România
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
BNR face un nou anunț pentru românii care au împrumuturi la bănci
Adevarul
De ce sunt SUA vulnerabile la atacuri din partea ISIS. Semnale de alarmă după o operațiune recentă
Spynews
Încă o vedetă a semnat cu Antena Stars! Este foarte talentată, are piese în trending, dar are și o viață controversată! De când o poți vedea pe tv și în ce fel de format
Spynews
Un tânăr în vârstă de 23 de ani a murit înecat în Lacul Snagov. Dragoș era tatăl unei fetițe de doar 2 anişori / FOTO
Evz.ro
Roxana Vancea, fosta asistentă de la „Neatza”, revine în televiziune
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
Oana Roman s-a săturat de singurătate şi a dat anunţ matrimonial: 'Caut...'
Playsport.ro
Suporteri români arestați pe aeroportul din Munchen înainte de meciul cu Ucraina! Motivele sunt halucinante: „Grup periculos, haine ale unui brand purtat de persoane rasiste”
kanald.ro
Reguli și calendar complet pentru Bacalaureat 2024: Ce trebuie să știe candidații înainte de a intra în examen
Capital.ro
Banii se plătesc pe card românilor într-o săptămână. Ordin la Guvern: Să nu se piardă niciun euro
StirileBZI
Românii pot primi 37.000 de euro! Banii sunt dați de Comisia Europeană
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Primele manifestări ale bolii Parkinson: simptome nespecifice care indică afecțiunea severă
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?