PAID: Peste 80% din locuinţele din România sunt neasigurate

Peste 80% din locuinţele din România sunt în prezent neasigurate, în condiţiile în care România are o largă expunere la riscuri precum cutremur, inundaţii şi alunecări de teren, arată datele Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

RomaniaTV.net
09 oct. 2017, 08:29
PAID: Peste 80% din locuinţele din România sunt neasigurate

”Peste 80% din locuinţele din România sunt în acest moment neasigurate, în contextul în care este un lucru cunoscut că ţara noastră are o largă expunere la riscuri precum cele acoperite prin PAD – cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. Din cei peste şapte ani de funcţionare a PAID, am învăţat că nu caracterul obligatoriu este cel care îi convinge pe români să se asigure, ci înţelegerea necesităţii acestui produs”, spune Nicoleta Radu, director general PAID.

De altfel, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi PAID organizează, în perioada 9 – 13 octombrie, la nivel naţional, o campanie de conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa asigurării obligatorii a locuinţelor.

”Cu peste 7,2 milioane de locuinţe neasigurate, în România există o nevoie acută de informare cu privire la responsabilităţile care îi revin, din acest punct de vedere, fiecărui proprietar”, se precizează într-un comunicat emis luni de ASF.

Potrivit sursei citate, în cazul unui dezastru natural, fondurile publice vor fi folosite, în principal, pentru obiectivele critice: infrastructură, şcoli, spitale, refacerea locuinţelor rămânând în grija fiecărui proprietar.

„Unul dintre obiectivele strategice ale Autorităţii de Supraveghere Financiară se referă la implementarea şi la dezvoltarea programelor de educaţie financiară. Este fundamental ca publicul să cunoască şi să înţeleagă în mod real produsele şi serviciile de pe piaţa financiară non-bancară şi să fie conştienţi de importanţa acestora. Suntem preocupaţi de creşterea gradului de cuprindere a asigurărilor obligatorii de locuinţe şi cred că parteneriatul cu PAID are un rol important în atingerea acestui deziderat”, a declarat preşedintele ASF, Leonardo Badea.

Campania ASF-PAID, care se derulează sub sloganul “Anul acesta îmi protejez casa!”, va avea loc în aproape 20 de primării din ţară, principalele oraşe vizate fiind Focşani, Bacău, Alba Iulia, Cluj Napoca şi Sibiu.

Reprezentanţii celor două instituţii vor participa la întâlniri cu autorităţile locale, cu proprietari de locuinţe şi cu jurnalişti din presa locală, în cadrul cărora vor prezenta informaţii referitoare la importanţa protecţiei locuinţelor prin PAD – Poliţa de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – şi vor distribui materiale informative.

ASF a fost înfiinţată în anul 2013 ca reglementator şi supraveghetor al pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. Autoritatea contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundaţii şi alunecări de teren.