Pâinea, pericol pentru sănătate. Avertismentul medicilor

Pâinea, pericol pentru sănătate. Medicii avertizează că pâine şi pastele ar putea dăuna creierului din cauza glutenului pe care aceste alimente îl conţin. Unele persoane pot suferi simptome asemănătoare accidentului vascular cerebral.

30 nov. 2020, 17:49
Pâinea, pericol pentru sănătate. Avertismentul medicilor
Pâinea ar putea reprezenta un pericol pentru sănătate din cauza glutenului

Pâinea, pericol pentru sănătate. Potrivit medicilor, această tulburare neurologică se numeşte ataxie glutenică. Ea apare atunci când sistemul imunitar nu reacționează bine la gluten. Acesta  se găsește în alimente precum pâinea, pastele, cerealele și chiar berea. Toate pot ataca părți ale creierului, iar în cele mai grave cazuri, unii pacienți pot suferi simptome asemănătoare accidentului vascular cerebral, cum ar fi dificultăți la mers și vorbire și chiar paralizie.

Pâinea, pericol pentru sănătate. Ataxie glutenică poate provoca leziuni permanente ale creierului

Dacă nu este tratată, ataxie glutenică poate provoca leziuni permanente ale creierului. O femeie din South Yorks le-a povestit jurnaliştilor britanici că această afecţiune a făcut-o să simtă că îşi „pierde mințile”.

Citeşte şi Pâine cu brânză. Un celebru nutriționist spune adevărul despre această combinație

Simptomele au fost atât de grave încât a trebuit să folosească două bastoane pentru a se deplasa. Nedumeriți, medicii s-au străduit să-și dea seama ce era în neregulă cu ea și să descifreze cauzele stării bizare asemănătoare adesea cu alte afecțiuni mai cunoscute.

„Când m-am dus pentru prima dată la medicul meu în 2008, mi s-a spus că este menopauză. Am fost trimisă la un neurolog, care a făcut teste pentru un accident vascular cerebral, dar ele au ieşit bine”, a spus Lorena, în vârstă de 65 de ani, potrivit thesun.co.uk

Cel mai simplu şi eficient tratament

Pe măsură ce trecea timpul, starea de sănătate a femeii s-a agravat, iar Lorena a revenit în cele din urmă la neurolog. Profesorul Marios Hadjivassiliou de la Centrul Shefflied pentru Ataxie a reușit să-i stabilească diagnosticul și să-i prescrie un tratament simplu: o dietă fără gluten.

Din păcate, Lorena a rămas cu afecțiuni pe tot parcursul vieții, cum ar fi vorbirea neclară, dar acum poate merge pentru prima dată fără bastoane. Afecţiunea puțin cunoscută este strâns legată de boala celiacă, iar cei care au fost diagnosticaţi cu ea au de 16 ori mai multe șanse de a dezvolta ataxie glutenică.

Citeşte şi STUDIU Cât timp rămâne virusul SARS – COV2 pe pâinea neambalată şi pe cea ambalată

Testul TG6 poate salva mulţi oameni

Dar, împreună cu alți oameni de știință din Sheffield, el a dezvoltat un nou test revoluționar care poate diagnostica un pacient cât mai curând posibil. Testul TG6 a fost utilizat în studiile din centru în ultimul an și ar putea fi disponibil în curând în sistemul naţional de sănătate.

Testul este capabil să ofere un diagnostic în câteva minute. În prezent, Celiac UK strânge fonduri pentru a furniza testul tuturor celor din Marea Britanie care prezintă simptome de ataxie glutenică.