STUDIU Cât timp rămâne virusul SARS – COV2 pe pâinea neambalată şi pe cea ambalată

Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din București arată că virusul SARS COV 2 poate rămâne pe pâinea neambalată până la trei ore. Specialiştii spun că virusul nu se transmite pe cale digestivă, însă se poate lua pe mână, pe care, ulterior, să o ducem la nas, la gură sau la ochi, informează Ştirile Pro TV.

RomaniaTV.net
25 sept. 2020, 19:29
STUDIU Cât timp rămâne virusul SARS – COV2 pe pâinea neambalată şi pe cea ambalată

Pe pâinea ambalată, virusul poate rămâne până la trei zile, sunt de părere oamenii de ştiinţă. Aceştia au recoltat probe de la 30 de persoane infectate cu SARS COV-2 internate la Matei Balş şi au contaminat artificial atât pâinea ambalată, cât şi bucăţi de pâine neambalate. 

Virusul este remanent, adică el există pe eşantioanele din pâine un anumit interval de timp după care rămân doar fragmente ARN, care nu prezintă un pericol atât de mare. O a doua concluzie a fost că virusul nu poate să penetreze materialul din polipropilena, din care este confecţionat ambalajul, motiv pentru care s-a constatat că este mult mai sigur să folosim pâinea ambalată„, a spus Cornelia Nechita, de la Universitatea București, pentru sursa citată. 

Citeste si Raed Arafat: „Riscăm să avem o iarnă extrem de dificilă”. Ce spune şeful DSU despre închiderea şcolilor şi un nou LOCKDOWN

Medicii infecţionişti recomanda populaţiei să cumpere doar produse ambalate.

Sigur că transmiterea nu se face pe cale digestivă, doar că putem să atingem, de exemplu pâinea sau un alt aliment care este contaminat, ducem mâna la gură, la nas şi la ochi şi atunci există riscul de a ne infecta. Sigur că dacă mâinile rămân în permanenţă curate suntem feriţi de acest lucru, dar cel mai sigur este că aceste alimente să fie ambalate”, spune Adrian Marinescu, medic infecționist, pentru Ştirile Pro TV.

Potrivit unui studiu ealizat de ROMPAN, românii optează cel mai adesea pentru pâinea neambalată. 

În brutării, cei care pregătesc şi vând pâinea nu sunt obligaţi să poarte masca, pentru că lucrează la temperaturi ridicate şi depun efort. Pun totuşi franzelele în pungi subţiri atunci când le dau clienţilor.