Pâinea şi alte produsele din panificație, tot mai scumpe. Producătorii anunță noi creșteri de prețuri în perioada următoare

Vin vremuri grele pentru românii şi aşa greu încercaţi de creştere facturilor la curent electric şi gaze, dar şi pentru încălzire. Producătorii din domeniul panficaţiei anunţă noi creşteri de preţuri în perioada următoare.

03 nov. 2022, 10:58
Pâinea şi alte produsele din panificație, tot mai scumpe. Producătorii anunță noi creșteri de prețuri în perioada următoare

Pâinea şi alte produsele din panificație sunt tot mai scumpe. Dar preţurile vor continua să crească, anunţă producătorii. Principalele cauze ale scumpirilor sunt creşterile de preţ pentru curent electric şi gaze, spun producătorii. De asemenea, prețul grâului a sărit cu 6-7 procente.

De la începutul anului şi până în prezent, pâinea și produsele de panificație s-au scumpit cu 30 la sută, potrivit reprezentanților industriei de panificație, iar scumpirile vor continua.

„E posibil să vedem noi scumpiri, mai ales că sectorul de panificație lucrează cu termene scurte de livrare. Ei nu se pot aproviziona pe mai mult de 2-3 luni înainte și atunci sunt, cumva, victime ale conjuncturii pe piețe, la un moment dat”, a declarat Florin Constantin, analist piaţa agricolă, pentru TVR.

Citeşte şi: Un nou mod de calcul al facturilor la curent electric, propus de PSD – surse. Întâlnire a Coaliţiei la Guvern

„E posibil să vedem o bună parte din economia românească că se închide. Nu mai vorbim doar de o pâine ieftină, vorbim de tot ce înseamnă economie care are nevoie de energie. Problema e că principalele unităţi de producţie de panificaţie nu vor mai putea să opereze în continuare, iar la ce preţ se va ajunge în astfel de situaţie este un scenariu la care nu aş vrea să mă gândesc”, a spus şi Viorel Marin, preşedinte ANAMOB.

Citeşte şi: Petre Daea avertizează comercianţii: „Nu sunt motive să se scumpească produsele agroalimentare”

Reprezentanții industriei de panificaţie avertizează că fabricile mari de pâine nu reuşesc să se încadreze în plafonul stabilit de Guvern pentru energie şi cer Guvernului limite diferențiate pentru energie, în funcție de capacitatea unităților de producție.