Paleologu: Diminuarea bugetului echivalează cu eutanasierea culturii

Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu consideră că bugetul care se prefigurează pentru acest domeniu pe anul 2012 "echivalează cu o lege pentru eutanasierea culturii" şi este "o moarte lentă".

RomaniaTV.net
18 nov. 2011, 21:09
Paleologu: Diminuarea bugetului echivalează cu eutanasierea culturii

Vicepreşedintele PDL Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii, a declarat, vineri, în localitatea mureşeană Saschiz, unde a participat la lansarea unei monografii a satului, că îl împărtăşeşte nemulţumirea lui Kelemen Hunor în privinţa bugetului care se prefigurează pentru anul viitor la Cultură.

„Echivalează cu o lege pentru eutanasierea culturii. E o moarte lentă. Cum vorbim de eutanasierea câinilor, am putea vorbi şi de eutanasierea culturii. Realist vorbind, Cultura ar trebui să aibă 0,4 la sută din PIB, pentru că, sigur, în Franţa e unu la sută, în Cehia e 0,7 la sută, în Austria e tot aşa, un procentaj foarte bun, în Grecia e 0,6 la sută. La noi este 0,12 la sută, e extrem de puţin. Statisticile mai vechi ascundeau această realitate, pentru că se calculau şi banii de la Culte. Realitatea este că întotdeauna ne-am situat foarte jos în clasamentul statelor europene. Un 0,4 la sută este un minim necesar”, a spus Theodor Paleologu.

Potrivit proiectului de buget pentru anul viitor, Guvernul va tăia pentru anul viitor din alocaţiile bugetare pentru jumătate dintre ministere, inclusiv la Educaţie, Cultură, Agricultură şi Justiţie, dar şi pentru Parlament, dar va majora bugetele Administraţiei Prezidenţiale şi serviciilor de informaţii.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, spunea că nu poate accepta ca deficitul din 2012 să fie realizat pe seama MC şi că vor fi identificate resursele prin care ministerul să aibă anul viitor un buget „foarte apropiat” de cel din acest an, singura reducere acceptată fiind suma pentru Festivalul „Enescu”.