Planul comun de acţiune încheiat între UE şi Turcia este în faza de proiect

Planul de acțiune încheiat între Uniunea Europeană (UE) și Turcia pentru a stopa fluxul de migranți pe teritoriul său este doar un 'proiect' și finanțarea propusă de Bruxelles este 'inacceptabilă', a declarat vineri ministrul de externe turc Feridun Sinirlioglu.

16 oct. 2015, 15:18
Planul comun de acţiune încheiat între UE şi Turcia este în faza de proiect

Șeful diplomației turce afirmă că ‘planul comun de acțiune’ încheiat cu UE este doar un ‘proiect’ . ‘Nu este definitiv, este un proiect la care lucrăm’, a declarat Feridun Sinirlioglu pentru presă.

Comisia Europeană a anunțat în cursul nopții de joi spre vineri, la finalul unui summit al șefilor de stat și de guvern, desfășurat la Bruxelles, că a încheiat „un plan comun de acțiune” cu Turcia pentru a stăvili fluxul de migranți.

Potrivit Bruxellesului, planul prevede relansarea discuțiilor privind aderarea Turciei la UE, un acces mai ușor la vize pentru cetățenii turci și un ajutor financiar. În schimb, Ankara s-a angajat să găzduiască mai mulți refugiați și să întărească securitatea frontierelor sale, a precizat Comisia Europeană.

Șeful diplomației turce a declarat că este exclus ca țara sa să accepte oferta de finanțare propusă de Bruxelles pentru acest plan de acțiune, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Erdogan ironizează UE: Europa se simte inconfortabil chiar şi cu valul del mai mic de imigranţi

‘UE ne-a propus un plan de asistență financiară, le-am spus că este inacceptabil’, a spus el, adăugând că Turcia are nevoie de cel puțin trei miliarde de euro în primul an.

‘Turcia este o țară de care nu trebuie să-și amintească doar în perioadă de criză sau cu care trebuie să coopereze doar din motive tactice’, a mai spus Sinirlioglu.

Turcia adăpostește în prezent pe teritoriul său 2,5 milioane de refugiați, dintre care 2,2 milioane sunt sirieni care au fugit de războiul din țara lor izbucnit în 2011.

Vineri dimineață, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că țara sa a cheltuit deja opt miliarde de dolari. ‘Noi suportăm toate costurile’, a spus el, referindu-se la banii cheltuiți pentru găzduirea migranților.