Pământul a luat-o la vale. Zeci de oameni, sub cerul liber din cauza alunecărilor de teren

Disperare într-o localitate din Bacău, unde zeci de oameni au rămas sub cerul liber, doar cu hainele de pe ei. Localnicii au fost evacuaţi de autorităţi din cauza alunecărilor masive de teren. Casele lor stau să cadă, iar oamenii nu pot intra nici măcar în ogradă să-şi salveze animalele înfometate, pentru că ar putea fi oricând înghiţiţi de pământ.
Romania TV
31 mart. 2015, 11:18
Pământul a luat-o la vale. Zeci de oameni, sub cerul liber din cauza alunecărilor de teren

După ploile fără oprire din ultimele zile, pământul a luat-o la vale în Gâşteni, judeţul Bacău. Oamenii au privit neputincioşi cum pereţii caselor se crapă. Ei au fost evacuaţi de urgenţă de autorităţi. Nici apa nu mai e bună de băut.

Potrivit România TV, localnicii cred că totul li se trage din cauza defrisărilor din zonă.

Autorităţile au pregătit mai multe spaţii de dormit pentru sinistraţi. Pompierii supraveghează zona şi nu le permit oamenilor să intre în curţi până nu trece pericolul alunecărilor de teren.

De asemenea, peste 300 de persoane din satele Colții de Jos și Poiana, localitatea buzoiană Colți, sunt izolate, în urma unor alunecări de teren. Circulația se face doar pietonal sau cu un tractor forestier.

Subprefectul George Sava a anunţat că la Colții de Jos și Poiana nu pot ajunge nici Salvarea și nici Pompierii, ci doar un tractor forestier. O casă din apropierea alunecării de teren este în pericol și se fac pregătiri pentru evacuare. Potrivit Agerpres, şi la Sărulești, în urma ploilor din ultimele zile, un drum comunal a fost deteriorat în week-end, fără a exista însă oameni izolați.

Ploile abundente anunţate de meteorologi au făcut deja ravagii. Pe drumul care leagă Sibiul de Transalpina s-au produs alunecări la teren, informează România TV.

„Drumul Regelui” s-a surpat pe aproximativ 12 metri. Pământul dedesubt pur şi simplu a luat-o la vale, zona fiind acum una periculoasă pentru că în orice moment se poate rupe o altă bucată de drum.

Sâmbătă dimineaţă, oamenii s-au trezit că drumul s-a rupt, iar şoseaua a ajuns în râpă. Muncitorii de la drumuri şi pompierii au decis să restricţioneze traficul, dar acum oamenii se tem că alunecarea va continua şi ar putea rămâne izolaţi.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis cod galben pentru mai multe râuri din ţară. De asemenea, s-a emis cod portocaliu pentru râul Sabar.

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, pentru intervalul 31.03.2015 ora 11:00 – 01.04.2015 ora 16:00, cod galben pe râurile din bazinele hidrografice: Olt pe sectorul Micfalău – Hoghiz (judeţele Covasna şi Braşov), Neajlov – bazin mijlociu şi inferior (judeţul Giurgiu), Sabar sector aval Poenari (judeţele Giurgiu, Ilfov şi Călăraşi).

Hidrologii anunţă creşteri de debite şi niveluri prin propagare pe râurile din bazinele hidrografice menţionate, cu depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE.

De asemenea, în intervalul 31.03.2015 ora 11:00 – 31.03.2015 ora 20:00 pe râul Sabar la s.h. Poenari – sector îndiguit (judeţul Giurgiu) este cod portocaliu. 

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 31.03.2015 ora 07.00

Debitele au fost în creştere din cauza efectului combinat al precipitaţiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişuri, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Suceava, Olt superior şi mijlociu şi numai datorită propagării pe cursul mijlociu şi inferior al Bârladului, pe Siret, Prut şi în bazinele inferioare ale Vedei, Argeşului şi Ialomiţei. Pe celelalte râuri debitele au fost în general în scădere.

Se situează peste:
– COTA DE INUNDAŢIE: râul Sabar la staţia hidrometrică Poenari (200+4)-jud.GR – sector îndiguit;
– COTELE DE ATENŢIE: râurile la staţiile hidrometrice: Olt-Hoghiz (300+15)-jud. BV, Dâmboviţa-Dragomireşti (200+2)-jud.IF şi Neajlov-Vadu Lat (150+14)-jud.GR.

Debitele se situează în general peste valorile medii lunare multianuale, exceptând râurile din bazinele: Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcau, Crişuri, Arieş, Târnave, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Bârlad, afluenţii Mureşului superior şi afluenţii Prutului unde se situeză sub aceste medii.

În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice se va reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră”.

Citeşte şi: VREMEA de FLORII şi de PAŞTE: Prognoza meteo pe două săptămâni

Spynews
Acces Direct. Momente cumplite pentru familia Raisei, fetița de doi ani din Dolj. Va fi înmormântată mâine, de Ziua Copilului. Cine a lipsit de la priveghi
Bzi.ro
Cabral și-a găsit nevasta cu doi bărbați! „Deci, nu te mai suport!”
Fanatik.ro
Cu ce soluție naturală trebuie să stropești răsadurile de roșii, ca să ai cât mai multe pe o singură tulpină. Secretul unui grădinar cu experiență pentru o recoltă bogată
Capital.ro
S-a dat interzis. 5 ANI închisoare pentru proprietarii sau chiriașii din clădiri. Iohannis a semnat
Playtech.ro
Liviu Dragnea e DISTRUS! Irina Tănase i-a dat cea mai mare LOVITURĂ
DailyBusiness
Amenzi uriașe pentru firmele care nu respectă legea! Se produc schimbări majore!
Adevarul
Românul care a înfruntat moartea, fugind din țară în anii '80: „M-am întors din SUA după 20 de ani, fără să stau pe gânduri” VIDEO
Spynews
Știrile Antena Stars. Frații Tate rămân sub control judiciar. Milionarii britanici nu au voie să părăsească țara
Spynews
Știrile Antena Stars. Ramona Olaru s-a săturat de iubiții cu bani, dar nu și bogați sufletește! Cum își testează pretendenții încă de la primele întâlniri: „Contează pentru mine...”
Evz.ro
Edward Sanda și Cleopatra Stratan, la 3 ani de căsnicie. „Nimeni nu știa, era o nebuloasă totală”
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
wowbiz.ro
Imagini sfâșietoare de la priveghiul Biancăi! Momentul în care soțul ei izbucnește în plâns
Cancan.ro
Palatul Kensington, anunț de ultimă oră despre Kate Middleton. Scenariul de care se temeau cu toții
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Mărturisirile cutremurătoare făcute de nepotul celor doi bătrâni din Iași, cărora le-a ars casa! „Au ieșit în picioarele goale”. Soția bărbatului a ajuns la spital după incendiu
Capital.ro
Românii au o nouă obligație din 1 iunie. Se trimite la stat în maxim 5 zile. Fără excepții!
StirileBZI
A fost aprobat un nou Program Rabla. Ce buget este pregătit
Prosport.ro
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu doar înfățișarea, ci și modul de viață
stirilekanald.ro
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
Răsturnare de situație privind creșterea plafonului de impozitare a pensiilor. Ce se întâmplă de la 1 septembrie
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'