Pământul s-a cutremurat din nou în zona Galaţi: Alte două seisme au zguduit satul Izvoarele

Situaţie alarmantă în judeţul Galaţi, unde cutremurele nu mai contenesc. Alte două seisme au zguduit vineri noapte satul Izvoarele, după ce alte 4 cutremure au avut loc vineri după amiază, cel mai mare, cu magnitudinea de 3,8. Între timp, specialiştii au anunţat şi o primă concluzie: seismele NU sunt cauzate de inundaţii sau de exploatările din zonă, potrivit România TV.

RomaniaTV.net
05 oct. 2013, 07:54
Pământul s-a cutremurat din nou în zona Galaţi: Alte două seisme au zguduit satul Izvoarele

Localitatea Izvoarele s-a cutremurat din nou vineri seară. Primul seism, cu magnitudinea 3.4 pe scara Richter, a avut loc la ora locală 21:08 la o adâncime de 9 km. Oraşele apropiate de epicentru au fost Galati (16km), Braila (31km), Macin (38km), Tecuci (51km), Focsani (59km).

Cel de-al doilea seism, cu magnitudinea de 2.6 pe scara Richter, s-a produs la ora locală 21:10, la o adâncime de 6 kilometri, având intensitatea în zona epicentrală 2.6 pe scara Mercalli. Cele mai apropiate localităţi de epicentru au fost Galati (15km), Braila (29km), Macin (36km), Tecuci (53km), Focsani (59km).

În ultimele două săptămâni au avut loc aproximativ 100 de cutremure. Între timp, specialiştii au montat peste tot aparatură ca să vadă ce se întâmplă. Au anunţat şi o primă concluzie: seismele din Galaţi nu sunt cauzate de inundaţii sau de exploatările din zonă.

„Eu personal nu cred că sunt provocate de exploatările petroliere din zonă sau de inundaţii. Oamenii ar trebui să nu se mai agite şi să aibă răbdare să se potolească seismele”, a declarat un expert geolog la România TV.

Oamenii însă nu se pot linişti şi se tem că trebuie să-şi părăsească locuinţele.

O echipă de specialişti ai Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, ai Institutului Geologic, dar şi de la Inspectoratul de Stat în Construcţii au mers din casă în casă să vadă cum au fost afectate locuinţele oamenilor.
 
Disperaţi, oamenii s-au rugat în biserică pentru a scăpa de cutremure. O alinare au primit de la prefect care le-a spus că situaţia este sub control şi nu se pune problema evacuării.