Trei cutremure s-au produs marţi în zona Izvoarele din Galaţi

Trei cutremure s-au produs marţi dimineaţă în comuna Izvoarele din Galaţi. Localnicii sunt disperaţi, mai ales că nici specialiştii nu ştiu când se vor opri seismele.

RomaniaTV.net
08 oct. 2013, 09:21
Trei cutremure s-au produs marţi în zona Izvoarele din Galaţi

Seismele produse marţi dimineaţă în comuna Izvoarele au avut magnitudinea cuprinsă între 1.5 şi 1.9 pe scara Richter.

Din 23 septembrie, în zona comunelor Slobozia Conachi şi Schela au avut lor peste 200 de cutremure. Potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), peste 30 de cutremure au avut magnitudinea peste 2,5 grade pe scara Richter, iar cel mai puternic seism a avut 3,9 grade şi s-a produs în 29 septembrie.

INFP a instalat în zona localităţilor Izvoarele, Slobozia Conachi şi Negrea trei staţii seismice portabile, pentru a localiza cu precizie unde se produc cutremurele, precum şi echipamente care măsoară deplasarea faliilor cu rezoluţie de un milimetru. Datele culese de acestea sunt corelate cu informaţii din toată reţeaua, prelucrate la Bucureşti de un soft şi interpretate de seismologi.

Totodată, în această perioadă sunt prezenţi în zonă reprezentanţi ai INFP şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, misiunea principală a acestora fiind consilierea populaţiei şi a autorităţilor locale.

Aproximativ 30 de localnici din satul Izvoarele, comuna Slobozia Conachi, au ieşit în stradă, săptămâna trecută, cerând autorităţilor explicaţii privind cauza cutremurelor. Oamenii au încheiat protestul după ce autorităţile le-au promis că în zonă se va afla un geolog de la INFP, care va rămâne acolo pentru o perioadă şi care se va întâlni zilnic cu ei pentru a le oferi explicaţii.

Satul Izvoarele din comuna Slobozia Conachi s-a numărat şi printre localităţile afectate de inundaţiile produse în perioada 13 – 14 septembrie în judeţul Galaţi.