Pandele: Îl înţeleg pe primarul Iaşiului că îşi apără bătătura, dar autorităţile puteau face un efort să împlinească voinţa pelerinilor

Primarul oraşului Voluntari, Florentin Pandele, acuză autorităţile române de lipsă de comunicare în problema interzicerii pelerinajelor la moaştele Cuvioasei Parascheva de la Iaşi. Edilul a declarat, în emisiunea Punctul culminant de la România TV, că, în ultimii ani, a trimis mii de credincioşi din Voluntari la Iaşi, însă anul acesta oamenilor li s-a luat acest drept. Florentin Pandele este de părere că, dacă autorităţile ar fi avut bunăvoinţă, ar fi putut găsi o soluţie în aşa fel încât măcar o parte dintre locuitorii din Voluntari să ajungă să se închine la Sfânta Parascheva. 

RomaniaTV.net
06 oct. 2020, 19:09
Pandele: Îl înţeleg pe primarul Iaşiului că îşi apără bătătura, dar autorităţile puteau face un efort să împlinească voinţa pelerinilor

Primarul din Voluntari susţine că este inadmisibil ca activităţi precum păcănelele să rămână deschise, în timp ce credincioşilor li se ia dreptul de a se încărca spiritual.

În 1989, Revoluţia Română a început din faţa locuinţei pastorului Laszlo Tokeş. Poporul român e un popor credincios. Oraşul Voluntari a fost declarat anul trecut oraş al credinţei. Aici locuim creştin-ortodocşi, musulmani, cultul mozaic, ne respectăm între noi. Anul trecut, din Voluntari au plecat către iaşi, la moaştele Cuvioasei Parascheva, peste 150 autocare, 7.000 de credincioşi. Anul acesta, probabil că am fi trimis 4000 de pelerini în loc de 7.000. 

Cine crede că este pentru totdeauna la conducerea României să înţeleagă că nu e normal şi logic ca păcănelele să fie deschise, ca atâtea alte activităţi să fie libere, iar cei care îşi doresc să se încarce spiritual să fie opriţi„, este de părere Florentin Pandele.

Citeşte şi Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva nu va mai fi scoasă din Catedrala Mitropolitană spre închinarea credincioşilor

Primarul din Voluntari mărturiseşte că înţelege condiţiile speciale în care ne aflăm şi tocami din acest motiv ar fi organizat pelerinajul în condiţii speciale, adică pelerinii ar fi fost însoţiţi de medici şi de Poliţie Locală. 

E inadmisibil ca doar cei din Iaşi să poată să meargă să se închine. Sunt de acord că regulile trebuie să fie stricte. Noi am fi plecat cu medici după noi, Poliţie Locală, salvări, am fi făcut teste covid şi ar fi plecat doar cei care au teste covid în regulă. Vom cere BOR-ului şi Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei dacă putem să o aducem pe Preacuvioasa la Voluntari.

Mămăliga românească explodează greu. Am ieşit la vot pentru ca actul democratic să se manifeste prin alegeri libere. S-au putut găsi soluţii, am înţeles că după alegeri a explodat numărul celor bolnavi. Înţeleg că se va vota pe 6 decembrie, pentru că cetatea trebuie condusă tot democratic, dar nu s-au putut găsi variante în aşa fel încât să se poată desfăşura şi acest pelerinaj”, adaugă edilul din Voluntari.

Pandele este de părere că autorităţilor nu le pasă de voinţa oamenilor. 

„Îl înţeleg pe primarul Iaşiului că îşi apără bătătura, totuşi guvernanţii nu au făcut niciun efort pentru a ţine cont şi de voinţa pelerinilor. 

Sunt revoltat că autorităţile nu au discutat cu noi. Ar fi trebuit să ne spună, nu mai trimiteţi 7.000, trimiteţi 1.000. Nu suntem absurzi, înţelegem ce vremuri trăim. Înţeleg că un stat indisciplinat nu e decât un stat care se îndreaptă către faliment. Eu am revolta interioară că abia azi am fost anunţaţi, noi ne pregătisem deja”, conchide Florentin Pandele.