Pandemia a afectat sănătatea mintală olandezilor. Un sfert dintre ei acuză că starea lor s-a deteriorat

Proporţia olandezilor cu probleme de sănătate mintală a crescut în timpul pandemiei de coronavirus, ajungând la cel mai înalt punct de când a început un sondaj la nivel naţional acum 20 de ani.

03 sept. 2021, 23:00
Pandemia a afectat sănătatea mintală olandezilor. Un sfert dintre ei acuză că starea lor s-a deteriorat

Cincisprezece la sută din populaţia în vârstă de 12 ani şi peste a avut probleme mintale în prima jumătate a anului 2021, a anunţat vineri agenţia de statistici CBS a Ţărilor de Jos. Situaţia s-a accentuat cu pandemia şi a fost mai gravă în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, dintre care un sfert au declarat că s-au simţit bolnavi mintal.

Sondajul s-a bazat pe întrebări despre tristeţe, nervozitate, deprimare, calm şi fericire. Aproximativ 10.000 de persoane au fost intervievate.

Citeşte şi Lipsa somnului ne pune în pericol sănătatea fizică și mintală. Care sunt cele mai afectate organe

Comparativ cu sondajele din 2019, sănătatea mintală a olandezilor s-a deteriorat semnificativ o dată cu pandemia. În 2020, un sfert dintre oameni au spus că se simt singuri mai des decât înainte. Sentimentele precum frica, tristeţea şi stresul de asemenea au apărut mult mai des decât înainte de pandemie.

Citeşte şi Alexandru Rafila, studiu amănunţit pentru revenirea elevilor la clasă: Şcolile se pot redeschide. Sunt riscuri mari în ceea ce priveşte sănătatea mintală!

În primăvară, un studiu amplu sugera că până la una din trei persoane infectate cu Covid-19 au rămas cu probleme de sănătate mintală pe termen lung sau au prezentat simptome neurologice. Cercetătorii au descoperit că 34% dintre cei care au supraviețuit Covid-19 au primit diagnostic pentru boli neurologică sau afecţiuni psihologice în termen de șase luni de la infecție, potrivit cercetării publicate în revista Lancet Psychiatry.

Cel mai frecvent diagnostic a fost anxietatea, găsită la 17% dintre cei tratați pentru Covid-19, urmată de tulburări de dispoziție, găsită la 14% dintre pacienți, scrie CNN. Rezultatele ajută la clarificarea modului în care sistemele de îngrijire medicală ar trebui să îi să ajute pe cei care au experimentat boala, spun oamenii de știință. „Rezultatele noastre indică faptul că bolile cerebrale și tulburările psihiatrice sunt mai frecvente după Covid-19 decât după gripă sau alte infecții respiratorii”, a declarat Maxime Taquet, co-autor al studiului.


loading...