Pandemia a crescut natalitatea. Medicii au raportat cu peste 400% mai multe sarcini comparativ cu perioada dinainte de pandemie

Pandemia a dus la o creştere semnificativă a numărului de femei gravide. Potrivit unei analize realizate de Frames & Amca Medical, în luna martie 2021, numărul nou-născuţilor a fost cu 1.749 mai mare faţă de aceeaşi lună a anului 2020.

25 mai 2021, 15:29
Pandemia a crescut natalitatea. Medicii au raportat cu peste 400% mai multe sarcini comparativ cu perioada dinainte de pandemie

Pandemia a crescut natalitatea. Potrivit celor mai recente date de la Institutul Naţional de Statistică, în luna martie 2021 s-au născut 13.606 copii, cu 1790 mai mulţi copii decât în luna februarie 2021. Medicii spun că asistăm la un fenomen în creştere, stimulat de condiţiile speciale din pandemie, informează Mediafax.

Oamenii au stat mai mult în casă şi acest lucru i-a făcut să fie mai atenţi şi mai preocupaţi de viaţa de cuplu. Pentru cuplurile care nu erau decise să facă pasul spre natalitate, pandemia a fost un adevărat stimul, dorinţa de a avea un copil trecând peste toate provocările generate de criză’’, afirmă dr. Edu Antoine.

Citeste si Efecte devastatoare ale închiderii școlilor în pandemie. Expert în educație: Analfabetismul funcțional va crește cu 10%

Numărul vizitelor la medic a crescut de peste 3 ori, iar cel al sarcinilor confirmate a avansat cu peste 400% faţă de perioada dinainte de criză’’, arată un raport al clinicii.

2020 a fost un an slab din punct de vedere al natalităţii. A fost anul cu cele mai puţine naşteri din 1967, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. Au venit pe lume doar 161.320 de copii, cu peste 40.000 mai puţini ca în anul 2019.

Pandemia a crescut natalitatea. Cele mai multe gravide sunt la primul copil

Potrivit estimărilor Amca Medical, în 2021, numărul copiilor nou-născuţi ar putea trece de 200.000, cu un vârf de naşteri în perioada iulie-august 2021. Cele mai multe gravide provin din mediul urban şi au vârste cuprinse între 25-39 ani. Majoritatea se află la primul copil.

Gravidele provin, în multe cazuri, din cupluri cu 7-8 ani de relaţie pentru care, cel puţin până acum, natalitatea nu a reprezentat o prioritate. Am avut şi multe femei aflate la al doilea copil, în special în jurul vârstei de 32-36 de ani. În cazul femeilor tinere, cu vârste de până în 25 de ani, natalitatea reprezintă încă un procent redus, cauzele având legătură cu statutul marital, cu condiţiile economice şi cu focusul pe job’’, arată statisticile.

Citeste si Un bărbat şi-a tatuat pe braţ COVID-19, pentru a-şi aduce aminte de pandemie:” Am trăit cu toţii o perioadă grea, am vrut o amintire”

Pandemia a crescut natalitatea nu doar la noi în ţară. Spre exemplu, Marea Britanie înregistrează cel mai mare număr de gravide din ultimii 5 ani. Potrivit datelor Serviciului Naţional din UK, încă din septembrie 2020 numărul vizitelor prenatale la clinicile specializate a crescut semnificativ (58.135 de rezervari) – cel mai mare număr pentru luna respectivă din 2015 şi în creştere cu 6,8% faţă de anul 2019.


loading...