Pandemia a provocat şi o uriaşă problemă ecologică. 130 de miliarde de măşti sunt folosite lunar în lume

După ce pandemia de Covid a închis graniţele multor ţări şi a lovit năprasnic în domeniul turistic, acum se pregătesc relaxări în majoritatea statelor UE şi operatorii din HoReCa speră să înceapă să recupereze din pierderile suferite din primăvara lui 2020.

27 mai 2021, 10:34
Pandemia a provocat şi o uriaşă problemă ecologică. 130 de miliarde de măşti sunt folosite lunar în lume

Pandemia, însă, ar putea provoca şi un dezastru ecologic, la care, în încercarea de a ne feri de noul coronavirus, nu s-a gandit multă lume. Măştile chirurgicale folosite de majoritatea oamenilor ar putea deveni o importantă sursă de poluare, dacă nu sunt atent colectate şi reciclate.

În apa Mării Egee au ajuns milioane de măşti de protecţie, iar grecii nu sunt singurii care se confruntă cu o asemenea situaţie.

Peste două milioane de măști de protecție au ajuns anul trecut în apele Greciei, spun speciaștii de mediu, iar fauna marină este în pericol.

„Asta e doar o mică parte. Cele mai multe sunt în alt loc. Temerile noastre sunt reale. Și cred că lucrurile se vor înrăutăți.”, spune un scafandru pentru ProTV.

Aproximativ 130 de miliarde de măști sunt folosite lunar în întreaga lume. Iar pentru scafandrii a devenit deja un obicei să strângă astfel de deșeuri.

Pandemia ar putea avea efecte asupra mediului în următorii 450 de ani

„Peste tot. În păduri, în mare. Sunt peste tot. Peste tot măști și mănuși. Le văd în toate porturile, le văd pe plajă.”, spune un voluntar.

Nu doar Grecia se confruntă cu această problemă.

Voluntar Greenpeace, Olanda: „Marea problemă cu aceste măști de unică folosință sau cu mănușile, odată ce ajung în mediul înconjurător, pentru că sunt fabricate din material compozit, nu se descompun, așa că vor rămâne acolo până la 450 de ani.”

Și pe canalele din Amsterdam plutesc măști de protecție și mănuși de unică folosință.

Scafandru: „Nu vom vedea impactul real decât peste un an sau doi. Avem nevoie de mai mult timp.”

Specialiștii atrag atenția că, în acest ritm, riscăm să avem de-a face cu un dezastru ecologic. Iar urmările vor fi resimțite zeci de ani de acum încolo.

Citeşte şi: Liviu Dragnea rămâne în arest. Cererea de eliberare condiţionată i-a fost respinsă