Pandemia COVID nu se oprește la VALUL TREI! Avertismentul dur al unui epidemiolog

Situația sanitară din Constanța este critică în județul Constanța. Secțiile de Terapie Intensivă funcționează la capacitate maximă de cel puțin două săptămâni. Medicul Sorin Rugină explică de unde a pornit această situație.

01 apr. 2021, 16:50
Pandemia COVID nu se oprește la VALUL TREI! Avertismentul dur al unui epidemiolog

Pandemia COVID nu se oprește la VALUL TREI! Sorin Rugină, medic primar în boli infecțioase și epidemiologice și fost manager al spitalului de Boli Infecțioase din Constanța, a explicat pentru G4Media faptul că situația din spitale este acutizată de ieșire publice ale doctoriței Flaviei Groșan din Oradea, de ezitările autorităților, dar și de faptul că ”statul nu funcționează ca un tot unitar”.

”Noi nu stăpânim pandemia în acest context de neîncredere în autorități, dar mai ales în medici. A fost distrusă total încrederea în medici. În primul rând a fost acea nefericită afirmație a colegei noastre de la Oradea care a devenit erou național. A făcut un mare deserviciu gestionării pandemiei. Dumneaei, din mediul privat, își exprimă părerea despre sistemul de oxigenare din spitalele din prima linia în care a lovit din plin. Nu cred că doamna doctor a tratat cazuri de COVID-19 cu nevoie de oxigenare”, susține Sorin Rugină.

Citește și: Alexandru Rafila atrage atenţia: Medicii de familie ar trebui implicaţi în sistemul de testare a populaţiei!

Medicul susține că tot mai mulți pacienți aflați în stare gravă refuză oxigenarea și susțin că ”oxigenul e toxic”. Mai mult decât atât, mulți pacienți devin agresivi, își scot măștile de oxigen și perfuziile și le adresează injurii cadrelor medicale.

Pandemia COVID nu se oprește la VALUL TREI! Urmează alte două valuri

”Eu n-am crezut să ajungem în situația în care oamenii să refuze oxigenul, deși se află în stare gravă, pentru că s-a indus ideea că oxigenul este toxic. Și acest lucru îi pune pe medici într-o altă postură, în care unii pacienți devin agresivi, își scot măștile de oxigen, refuză, le adresează injurii, iar medicii trebuie să îi salveze cu forța. Pe de altă parte, oamenii fug de spitale, stau acasă și se ascund și vin cu forme grave, când se mai pot face puține lucruri” , a declarat medicul.

Cadrul medical este revoltat de faptul că medicii sunt numiți ”criminali” și susține că orice decizie ar lua un medic, acesta va fi considerat vinovat în cele din urmă.

„Medicii au ajuns să fie făcuți criminali, acest lucru nu este posibil și este absolut inexplicabil, este rezultatul unei manipulări și a celor care au denigrat spitalele din prima linie COVID-19. Colega de la Oradea s-a substituit practic medicului de familie, a făcut o chestie privată în pandemie, efectul a fost devastator, oamenii au ajuns să refuze oxigenul. Iar dacă nu le dai oxigen și mor, vine familia și spune că a murit pentru că nu i-ai dat oxigen. Deci orice ar face medicul, s-a ajuns în situația în care să fie considerat că nu e bine. Spitalele sunt vinovate indiferent de ce se întâmplă. S-a dat o nuanță extrem de periculoasă. Medicii nu se pot uita la pacienți să vadă cum mor. În momentul în care pacienții refuză, medicul este obligat să îi pună oxigen, ca să îl salveze. Unii sunt foarte agresivi, de aceea e necesară contenționarea, își smulg perfuziile, jignesc personalul. Unii care au fost cu un pas Dincolo, după ce și-au revenit și au fost salvați au început să acuze medicii. Fără încredere în doctori nu se poate face nimic. Majoritatea au murit pentru că au venit târziu”.

Citește și: Avertismentul doctorilor: „Vom ajunge să stăm toată săptămâna în casă și de la ore din ce în ce mai mici”

Sorin Rugină susține că pandemia nu se va opri la valul trei ci, cel mai probabil vor mai exista alte două care se vor întinde pe câțiva ani, dar urmările pandemiei pe termen lung vor depinde foarte mult de rapiditatea și eficiența campaniei de vaccinare anti-COVID.

”Suntem în plină evoluție a celui de-al treilea val, după identificarea tulpinilor noi, luptăm acum cu un grup de virusurui, plecând de la coronavirusului inițial. Apar estimări din partea unor specialiști credibili pentru valul 4 și chiar 5 și este posibil dacă nu deținem ritmul la vaccinare, ca virusul să nu-i mai recunoască nici pe cei vaccinați” , a explicat cadrul medical.