Pandemia COVID revine în forţă. China a raportat primele decese după mai bine de un an. Austria reintroduce restricţii

Cazurile de COVID-19 se înmulţesc după ce majoritatea ţărilor au ridicat restricţiile. China a raporat primele două decese din cauza COVID-19 după mai bine de an. Şi în Europa numărul cazurilor COVID-19 sunt în creştere, iar Austria este prima ţară europeană care reintroduce restricţiile COVID.

19 mart. 2022, 14:59
Pandemia COVID revine în forţă. China a raportat primele decese după mai bine de un an. Austria reintroduce restricţii

Incidenţa noilor cazuri de COVID în ultimele 14 zile a crescut din nou în Europa, după mai multe săptămâni de scădere susţinută, a informat vineri Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) citat de EFE. Creşterea a fost de 4,6 % iar incidenţa a ajuns la 1.565 de cazuri la 100.000 de locuitori.

Creşterea numărului contagierilor, mai ales în rândul vârstnicilor, a generat o reacţie în lanţ: şase ţări au raportat o creştere a ratei de spitalizare, iar cinci ţări a ratei de mortalitate, scrie Agerpres.

Citeşte şi: Oficial OMS: Pandemia de COVID-19 este departe de a se fi încheiat

ECDC estimează să situaţia epidemică, care include şi alte elemente decât incidenţa, este de înaltă preocupare în trei ţări (Islanda, Irlanda şi Ţările de Jos) şi de preocupare în alte 18, între care Austria, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Norvegia şi Portugalia.

Veştile nu sunt deloc bune pentru următoarele patru săptămâni. Estimările indică o tendinţă de creştere a incidenţei noilor cazuri şi stabilă privind spitalizările şi numărul deceselor.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 19 martie. 3.168 de cazuri noi de COVID-19, două treimi dintre acestea doar în Bucureşti

Austria este prima ţară din UE care a reintroduce restricţii COVID

Austriecii vor fi obligaţi să poarte din nou măşti de protecţie FFP2 în interior după ce cazurile de COVID-19 s-au înmulţit din nou, a anunţat ministrul sănătăţii din Austria, Johannes Rauch. Măsura se va aplica de miercuri.

De aemenea, vor fi revizuite şi regulile de izolare.

Rauch a recunoscut că relaxarea măsurilor de restricţie a venit prea devreme şi că „nu se aşteaptă o scădere a cifrelor actuale decât în următoarele săptămâni”.

Şi China a înregistrat primele două decese din cauza COVID-19 de mai mult de un an, a anunţat sâmbătă Comisia naţională pentru sănătate. Sâmbătă, autorităţile chineze au înregistrat 4.051 de noi infecţii în toată ţara.

„Trebuie să punem întotdeauna în prim-plan oamenii şi viaţa lor, vom menţine politica privind zero COVID şi vom opri cât mai repede propagarea epidemiei”, a spus preşedintele Chinei, Xi Jimping.