Pandemia de coronavirus a redus numărul deceselor provocate de poluare în Europa

Îmbunătățirea calității aerului din ultima lună, ca urmare a pandemiei de coronavirus, a scăzut numărul de decese cauzate de poluare în Marea Britanie, dar și alte țări din Europa, se arată într-un studiu.

RomaniaTV.net
01 mai 2020, 16:26
Pandemia de coronavirus a redus numărul deceselor provocate de poluare în Europa

Prin urmare, îmbunătățirea calității aerului a dus la 11.000 de decese mai puțin provocate de poluare. Conform studiului realizat de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat, a scăzut și numărul copiilor care suferă de astm, cu 6.000 de cazuri, 1.900 de persoane au evitat vizitele la Urgență și au fost înregistrate cu 600 mai puține nașteri premature.

Citește și: Cum să circuli în siguranţă cu transportul în comun, în timpul pandemiei. Recomandări de la OMS

În timp ce pandemia continuă să provoace un efect teribil, cu peste 220.000 de decese la nivel mondial de la începutul anului, autorii studiului consideră că acest lucru a provocat un bun mediului, făcându-l mai curat, sănătos și îndepărtând poluarea.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, nivelurile de dioxid de azot a scăzut cu 40%, în timp ce particulele minuscule , cunoscute sub numele de PM2.5, au scăzut cu 10%, ceea ce înseamnă că persoanele fără Covid-19 pot respira mai ușor. Aceste două forme de poluare, care slăbesc inima și sistemul respirator, sunt împreună, în mod normal, responsabile pentru aproximativ 470.000 de decese în Europa în fiecare an.

Conform studiului, din cauza reducerii poluării, Germania are cu 2.083 mai puțin decese, Marea Britanie cu 1.752, Italia cu 1.490, Franța cu 1.230 și Spania cu 1.083. În funcție de boală, aproape 40% din reducerile de deces au fost legate de insuficiență cardiacă, 17% din tulburări pulmonare, cum ar fi bronșită și emfizem, și 13% fiecare de accidente vasculare cerebrale și cancer. Celelalte erau infecții și diabet.

La nivel mondial, numărul de decese evitate prin reducerea poluării va fi mult mai mare, deoarece acest studiu se concentrează pe un continent și o lună, în loc să revină la începutul pandemiei globale din Wuhan în urmă cu șase luni. Cele mai populate și poluate națiuni din lume, China și India, au cunoscut unele dintre cele mai puternice reduceri ale poluării aerului.

Autorul principal al analizei, Lauri Myllyvirta, a declarat că scăderea poluării aerului a redus presiunea asupra serviciilor de sănătate la un moment important și a arătat cât de mult poate face îmbunătățirea calității aerului.