Pandemia, „eradicată” de Arafat abia pe 28 iunie 2023. Comitetul de urgenţă a decis că nu mai există risc epidemiologic în România din cauza Covid-19

A încetat starea de risc epidemiologic în România. COVID-19, considerată o boală obișnuită. Începând cu 1 iulie 2023 nu se vor mai elibera de către STS certificatele electronice de vaccinare COVID-19.

28 iun. 2023, 17:50
Pandemia, „eradicată” de Arafat abia pe 28 iunie 2023. Comitetul de urgenţă a decis că nu mai există risc epidemiologic în România din cauza Covid-19
Raed Arafat, anunț terifiant despre o nouă pandemie: ”Dacă nu suntem pregătiţi împreună, vom avea o situaţie mai grea decât pandemia COVID”

Odată cu încetarea stării de risc epidemiologic și biologic generată de pandemia de COVID-19 se aplică următoarele măsuri:

– Încetarea funcționării spitalelor/secțiilor dedicate internării pacienților cu COVID-19, aceștia putând să se interneze și trateze în orice unitate sanitară, în condiții de izolare specifice oricărei boli infecțioase respiratorii;

Comitetul pentru Coordonarea Activităţii de Vaccinare împotriva Covid 19 a fost dizolvat. Atribuţiile sale au fost preluate de Ministerul Sănătăţii

– Încetarea funcționării centrelor de evaluare dedicate pacienților cu COVID-19, evaluarea acestora se va efectua în orice unitate sanitară, cu respectarea precauțiilor de izolare;

– Nu se vor mai acorda sporuri speciale, deoarece boala COVID-19 este considerată o boală infecțioasă obișnuită;

– Începând cu 1 iulie 2023 nu se vor mai elibera de către STS certificatele electronice de vaccinare COVID-19.

Ministerul Sănătății recomandă în continuare testarea și autoizolarea, în cazul îmbolnăvirii

Ministerul Sănătății recomandă în continuare persoanelor care au semne și simptome asemănătoare infecției cu SARS-CoV-2 să se testeze, să se autoizoleze / să poarte mască și să solicite evaluarea stării de sănătate, mai ales dacă simptomatologia se înrăutățește și/sau dacă pacienții prezintă diverse comorbidități și au vârsta peste 65 de ani.

Sistemul de supraveghere și raportare de către toate unitățile sanitare și laboratoare a cazurilor de COVID-19 se menține.

CNSU a aprobat această hotărâre având în vedere Raportul elaborat de Comitetul de Urgență al Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la evoluția bolii COVID-19, precum și nivelurile ridicate ale imunității populației la SARS-CoV-2. Concluziile au fost coroborate cu pozițiile oficiale adoptate public de Directorul General al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit cărora, COVID-19 a devenit o problemă de sănătate stabilă ce nu mai constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional.

Rafila, întrebat dacă Ministerul Sănătăţii are în vedere un proiect naţional pentru tratarea pacienţilor post-COVID: Este una dintre priorităţi. În curând vom avea o strategie naţională în domeniul bolilor cerebrovasculare

Alexandru Rafila a declarat, vineri la Bacău, că una dintre priorităţile Ministerului Sănătăţii este un proiect naţional pentru tratarea pacienţilor post-COVID, iar în curând va exista o strategie naţională în domeniul bolilor cerebrovasculare. „Acolo avem două zone – zona de neurologie, zona de pneumologie, iar recuperarea pacienţilor după infecţia COVID este un proces de durată”, a mai precizat ministrul PSD.

„Nu ştiu la ce vă referiţi legat de procesele care au apărut şi nu ştiu dacă vă referiţi neapărat la procesele din România. Recuperarea pacienţilor post COVID este una dintre priorităţi, iar dezvoltarea şi veţi vedea că în curând vom avea o strategie naţională în domeniul bolilor cerebrovasculare. Acolo avem două zone – zona de neurologie, zona de pneumologie, iar recuperarea pacienţilor după infecţia COVID este un proces de durată”, a explicat Alexandru Rafila, întrebat într-o conferinţă de presă susţinută, vineri la Bacău, dacă Ministerul Sănătăţii are vreun proiect naţional privind tratamentul persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2, în contextul în care au apărut foarte multe procese legate de acest aspect.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că există discuţii avansate între comisiile de specialitate ale ministerului şi societăţile profesionale pentru a pune în aplicare astfel de proiecte.

Japonia pune capăt pandemiei de Covid 19. Niponii au perfectat pastila care elimină coronavirusul

„Avem discuţii destul de avansate cu societăţile profesionale şi cu comisiile de specialitate din Ministerul Sănătăţii încât să putem să punem în aplicare astfel de proiecte. Noi avem o reţea de pneumoftiziologie extinsă la nivel naţional şi pe măsură ce tuberculoza devine o patologie care încet-încet ajunge sub control, acele facilităţi şi personalul care există acolo, ne gândim foarte serios nu să îl reconvertim, ci să dezvoltăm în astfel de zone posibilitatea de recuperare în domeniul bolilor respiratorii şi, de asemenea, în partea de neurologie, de neuro reabilitare. Este o consecinţă a pandemiei şi, în mod evident, reprezintă una dintre priorităţile noastre”, a completat Rafila.

Ministrul Rafila a participat, vineri, la semnarea contractului „Finalizare proiectare şi execuţie Pavilion Municipal Bacău şi integrarea în ansamblul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău” şi a contractului privind construirea secţiei la Spitalul nr. 2 Vaslui.