Pandemia se poate repeta oricând. Cercetătorii au calculat probabilitatea apariției unei noi pandemii

Potrivit unui studiu publicat în PNAS, pandemiile sunt multe mai frecvente decât ne-am putea aștepta. Mai mult, există o probabilitate de 2% ca o pandemie asemănătoare celei de coronavirus să apară în fiecare an.

24 aug. 2021, 23:19
Pandemia se poate repeta oricând. Cercetătorii au calculat probabilitatea apariției unei noi pandemii

Pandemia se poate repeta oricând. Dacă ne raportăm la parcursul unei vieți întregi acest lucru înseamnă că fiecare dintre noi are șanse de aproape 38% de a trăi în timpul unei pandemii, transmite Science Alert.

Echipa a analizat istoricul epidemiilor din anul 1600 până în prezent. Au descoperit 476 de epidemii documentate, dintre care aproximativ jumătate au avut un număr cunoscut de victime. Aproximativ 145 au provocat mai puțin de 10.000 de decese, în timp ce despre alte 114 știm doar că au existat, dar nu și numărul de decese.

Foarte important, bolile infecțioase care sunt active în prezent au fost excluse din analiză. În ultimii 50 de ani, a fost observată creșterea nivelului de noi agenți patogeni. SARS-CoV-2 este cel mai evident exemplu, dar chiar și în ultimele decenii au apărut focare de gripă porcină, gripă aviară, Ebola și multe altele.

Cinci copii cu COVID-19, internaţi pe secţia de ATI a Spitalului Grigore Alexandrescu din Capitală. Semnal de alarmă tras de un cunoscut medic

Coronavirus: OMS caută ”minţile cele mai strălucite” pentru a studia noi patogeni zoonotici

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat vineri că este în căutarea celor mai „strălucite minţi ştiinţifice” pentru consiliere cu privire la investigaţii în domeniul noilor patogeni zoonotici (care trec de la animale la om) care ar putea declanşa următoarea pandemie, transmite Reuters.

Lansând o solicitare de aplicaţii, OMS a precizat că Grupul său de Consiliere Ştiinţifică cu privire la Originile Noilor Patogeni va analiza şi progresul înregistrat de studiile cu privire la originea virusului SARS-CoV-2, care a apărut în China la sfârşitul anului 2019.

Valeriu Gheorghiţă: „Varianta Delta a ajuns să fie dominantă în ţara noastră”. Detaliul care provoacă îngrijorare în valul 4

„Trebuie să adunăm cele mai strălucite minţi. Şi trebuie să avem o abordare multidisciplinară”, a declarat Maria van Kerkhove, şefa departamentului pentru boli emergente şi zoonoze din cadrul OMS.

Acest grup de consiliere ştiinţifică, anunţat de directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, din luna iulie, va fi compus din 25 de experţi, care urmează să se întâlnească într-o primă şedinţă, desfăşurată în spaţiul virtual, la sfârşitul lui septembrie.

„În ultimii 20 de ani, mulţi astfel de patogeni au apărut pentru prima oară sau au reapărut: SARS, MERS, diferite gripe aviare, Zika, febra galbenă şi, desigur, SARS-CoV-2”, a declarat van Kerkhove.

Van Kerkhove, un epidemiolog american şi coordonatorul tehnic al OMS în ceea ce priveşte strategia împotriva COVID-19, a reamintit faptul că a fost nevoie de mai mult de un an pentru a se stabili că dromaderul era gazda intermediară a virusului MERS (Middle East Respiratory Syndrome), ce provenea de la lilieci.

Cercetătorii care vor face parte din acest grup vor trasa un cadru global de studii asupra animalelor, oamenilor, alimentelor, mediului, biosecurităţii şi protocoalelor pentru auditul laboratoarelor în momentul apariţiei unor noi agenţi patogeni, a mai precizat ea.

„Ţinând cont de (componenta) geopolitică, dorim să ne asigurăm că vom dispune de un cadru tehnic şi ştiinţific foarte solid… pentru data viitoare, pentru că va exista o dată viitoare”, a mai susţinut ea.


loading...
Partenerii noștri